Ukrajna megtámadta a szentpétervári olajterminált, Oroszország óriási csapást mért Harkovra

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.11.
Ukrainian soldiers monitor the sky at their position in the Donetsk region, on December 10, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 694. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
05:04
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:17
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 4034 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 772 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:25
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Újra Kijevben az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij a svájci Davosból visszatért Kijevbe, ismét napzáró videóban számolt be a napi eseményekről. Az ukrán elnök szerint folytatni kell a svájci fórumon megkezdett munkát, különösen azért, hogy több üzleti és technológiai lehetőséget vonzzanak Ukrajnába, a védelmi szektorba.

"Nagyon fontos, hogy ne csak Ukrajna és harcosaink, az egész társadalom szükségleteit mutassuk be, hanem a háború minden nehézsége ellenére Ukrajna képességeit is – hogy mit teszünk, mit tehetünk, mihez tudunk hozzájárulni Európa közös biztonsága érdekében" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:15
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajnának kell kezdeményeznie

Az ukrán elnök éjszakai videójában azt is mondta, hogy országának perspektívára van szüksége.

„Ukrajnának ambiciózus és proaktív perspektívára van szüksége, hogy a kezdeményezés hazánkon belül legyen, ne az ellenségnél, így a háború vége az ukrán akcióktól függ. A világ azokat támogatja, akiknek van perspektívájuk. És ez az alapvető feladat – fenntartani a kezdeményezést, hogy lehetőségünk legyen megerősödni" - fogalmazott Zelenszkij.

07:06
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna célja a légi fölény megszerzése

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerint 2024-ben a légi fölény megszerzése a prioritás. Ez egyaránt tartalmazza a rakéták és drónok elleni védelmet, az érkező F-16-osokkal a légi uralom megszerzését, valamint az ukrán drónokkal a sikeres válaszcsapásokat.

07:56
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok indultak Moszkva és Szentpétervár felé

Ukrán drónokat észleltek Moszkva és Szentpétervár térségében csütörtök hajnalban – közölte az orosz védelmi minisztérium, azt állítva, hogy a drónokat elfogták.

A Telegram Shot csatorna egyik forrása szerint a drónok Szentpéterváron egy olajterminált vettek célba.

08:37
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Halottja is van a Harkov melletti csapásnak

Orosz rakéták szerdán csapást mértek a Harkov melletti Csuhujev városára, megöltek egy embert és megrongáltak egy oktatási intézményt - közölte Oleh Szinyehubov regionális kormányzója. Két csapást mértek Csuhujev városára: egy hőerőműben dolgozó nő meghalt. Egy másik ember megsebesült. Kedden két orosz rakéta mért csapást Harkov egyik lakónegyedére, 17 embert megsebesítve.

09:26
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Közelebb a megegyezés

Joe Biden kongresszusi vezetőkkel találkozott a Fehér Házban, hogy az Ukrajnának szánt 110 milliárd dolláros segélyről egyeztessenek. A szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell és demokrata kollégája, a többségi vezető, Chuck Schumer bizakodó volt a jövő hétre tervezett szavazás lehetőségét illetően. A képviselőház elnöke, Mike Johnson Ukrajna támogatásáért cserébe szigorúbb amerikai-mexikói határbiztonsági intézkedéseket szorgalmaz.

10:28
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán háború kihat az egész világra

A NATO egyik magas rangú katonatisztje szerint az ukrajnai háború „meghatározhatja a világ sorsát", és a nyugati hadseregeknek és politikai vezetőknek drasztikusan meg kell változtatniuk azt a módot, ahogyan segítik Kijevet az Oroszország elleni harcban. A NATO katonai bizottságának elnöke, Rob Bauer admirális a NATO vezető tisztjeinek brüsszeli találkozóján azt is mondta, hogy Putyin háborús indoklása mögött a demokráciától való félelem áll.

11:27
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Német szállítmány

Németország katonai eszközöket szállított Ukrajnának, beleértve a Leopard 1 harckocsikhoz való lőszert, páncélozott szállítójárműveket, rakétákat, drónokat és sisakokat. A mostani segélycsomagban van 16 db Zetros tanker teherautó, nyolc páncélozott szállítójármű, 50 mobil műholdas terminál, 25 Heidrun felderítő drón és 1840 sisak.

12:25
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

A szankciók ellenére

A nyugat-európai vállalatok 2,9 milliárd dollár értékben szállítottak Oroszországnak kritikus alkatrészeket 2023 első 10 hónapjában, a Moszkvával szembeni szankciók ellenére – közölte az ukrán elnöki hivatal.

13:26
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 33 drónt lőtt ki Ukrajnára az éjszaka folyamán

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország az éjszaka folyamán 33 drónt és két rakétát lőtt ki az országra. A légierő a Telegramon közölte, hogy a légvédelem 22 drónt megsemmisített, a többi drón pedig nem érte el célját. Azt nem közölték, hogy mi történt a rakétákkal. A légierő szerint a fő támadási területek az ország déli és északi részei voltak.

14:15
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Két drón zuhant le Szentpéterváron

Szentpéterváron helyi idő szerint hajnali egy óra után két lezuhant drónt találtak – számolt be a Mash Telegram-csatorna.
Az egyik drónt a Finn-öbölben, a parttól öt kilométerre találták meg, a másikat a város kirovszkij-i kerületben lévő tengeri kikötő területén.
Korábban arról érkeztek információk, hogy ukrán drónokat fogtak el Moszkva és Szentpétervár térségében.

15:01
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna eltalálta célpontjait az olajterminál támadása során

Ukrajna korábban drónokkal támadta a szentpétervári olajterminált. Oroszország azt állította, hogy a támadás kudarcba fulladt, a drónokat elfogták.
Ukrajna most azt állítja, hogy a támadás során eltalálta célpontjait – írja a Sky News.

15:31
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők mintegy 40-szer lőtték Szumi megyét – jelentette Szumi megye katonai igazgatása.
A támadást aknavetővel, tüzérséggel és gránátvetővel hajtották végre.

16:00
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Németország megtagadta a Taurus cirkálórakéták átadását

A német parlament (Bundestag) nem szavazta meg a Taurus cirkálórakéták átadását Ukrajnának.
Ukrajna a rakétákat a Krím és a krími híd elleni támadásokhoz akarta felhasználni – írja a Lenta.

16:31
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajnában

Az ukrán hatóságok az ország egész területére légiriadót rendeltek el.

A légiriadót először Donyeckben léptettek érvénybe, majd tíz percen belül egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el.

17:21
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország ezernél is több orosz állampolgár kiutasítását tervezi

Lettországban ezernél is több orosz állampolgár kapott a bevándorlási hivataltól levelet, amelyben választás elé állítják őket: vagy elhagyják a balti államot szabad akaratukból két héten belül, vagy a helyi törvényes előírásoknak megfelelően rendezik jogi státuszukat, különben kiutasítás vár rájuk - jelentette be Maira Roze, az Állampolgársági és Migrációs Hivatal vezetője.

A döntés hátterében a lett bevándorlási törvény módosításai állnak, amelyeket 2022 őszén fogadtak el, válaszul Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára.

A tájékoztatás szerint orosz állampolgárok továbbra is tartózkodhatnak életvitelszerűen a balti állam területén, de csak állandó tartózkodási engedély és megfelelő szintű lett nyelvtudás mellett.

18:13
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő megsemmisítette az oroszok által indított drónok kétharmadát

Oroszország 33 drónt és 2 rakétát indított ukrán célpontok ellen szerda éjjel, ezekből az ukrán légierő 22-őt megsemmisített - közölte az ukrán hadsereg csütörtökön.

A légitámadásokkal déli és északi területeket céloztak meg. Az ukrán légierő és védelmi erők 22 ellenséges drónt semmisítettek meg, a fennmaradó drónok nem értek célba - tájékoztatott az ukrán légierő a Telegramon.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint a dél-ukrajnai Herszon városának lakónegyedeit is orosz dróntalálat érte, a becsapódás során több épületben kár keletkezett, egy nő megsebesült. A drónok a dél-ukrajnai Herszon megye Beriszlav településének mezőgazdasági üzemeit is eltalálták.

19:05
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Nem maradhat tovább Észtországban a moszkvai patriarchátus alá tartozó észt ortodox egyház vezetője

Észtország csütörtökön nem hosszabbította meg a Moszkvai Patriarchátus Észt Ortodox Egyháza vezetőjének tartózkodási engedélyét arra hivatkozva, hogy a hosszabbítás "nemzetbiztonsági kockázatot" jelentene Észtország számára.

Az észt határőrség rendészeti tanácsának közleményében azt írták, hogy az orosz állampolgárságú Jevgenyij metropolita - polgári nevén Valerij Resetnyikov - tartózkodási engedélyét azért nem hosszabbítják meg, mert "a tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent".

Indrek Aru, az északi határfelügyeleti prefektúra irodavezetője a döntés további indoklásában arra hivatkozott, hogy a 66 éves egyházi vezető "magatartása, valamint közéleti tevékenysége a korábbi figyelmeztetések ellenére sem változott meg, azaz beszédeiben továbbra is az orosz agresszort támogatja".

20:15
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

A francia védelmi miniszter szerint országa csaknem nyolcvan tarackot gyárt idén Ukrajnának

Franciaország a jövő év elejéig 78 Caesar önjáró tarackot tud gyártani az ukrán hadsereg számára - jelentette ki Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a France Inter francia rádiónak adott csütörtöki interjúban.

"A következő hetekben Párizs hat Caesar tarackot szállít Kijevnek, és 2025 eleje előtt további 72 ilyen fegyvert tud gyártani" - fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy jelenleg Ukrajnának 49 Caesar tarackja van, amelyek taktikai sikereket hoztak az ukrán hadseregnek.

21:22
január 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők ismét ágyúzták Kupjanszk városát

Az orosz erők ismét ágyúzták a Harkov megyei Kupjanszk városát, eltaláltak egy többszintes lakóházat, amelyben egy 57 éves nő meghalt, két idősebb férfi pedig megsebesült - közölte Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai megye kormányzója csütörtökön a Telegramon.

A helyi kormányzók beszámolója szerint az éjjel Ukrajnára kilőtt orosz drónok közül a légvédelem a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében hármat, a keleti országrészben lévő dnyipropetrovszki régióban pedig négyet lőtt le.

Utóbbi térségben az egyik drón roncsai egy agrárvállalat területére zuhantak.

05:32
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.