Zelenszkij egyre idegesebb, az oroszok intenzíven támadják Ukrajnát

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.01.02.
DONETSK, UKRAINE - DECEMBER 31: Tank battalion of 59th Motorized Brigade make artillery fires towards the Russian positions in Donetsk, Ukraine on December 31, 2023. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 685. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
05:14
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:18
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadó Harkivban

Helyi idő szerint hajnali fél öt körül légiriadót hirdettek Harkiv területen - jelentette az ukrán légierő.

05:23
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb fejlemények az ukrán nők besorozásában

A legújabb ukrajnai katonai mozgósítási törvénytervezet nem tartalmazza a nők besorozását, és nem vezet be sorsolási rendszert - jelentette ki Jehor Csernyev, a parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának elnökhelyettese.

06:09
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Svédország csapatokat küld Lettországba

Bár Svédország NATO-csatlakozása még nem teljes, a kormány jelezte, hogy kész hozzájárulni a NATO elrettentő erejéhez és a balti országok védelméhez.

07:07
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4626 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5006 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

07:28
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán civilek ezreit deportálták az oroszok

Az orosz hatóságok ukrán civilek ezreit deportálták és vették őrizetbe, és vádak, bírósági eljárás vagy jogi képviselőhöz való hozzáférés nélkül tartják fogva őket - jelentette a BBC orosz szolgálata január 8-án.

A hadifoglyokkal ellentétben nincs mechanizmus ezen őrizetbe vett civilek szabadon bocsátására. Hivatalos vizsgálatok, bírósági eljárások vagy szabadlábra helyezési időpontok nélkül lehetetlen nyomon követni az orosz büntetés-végrehajtási rendszerben lévő embereket.

A BBC olyan, orosz megszállás alatt élő emberek beszámolóit gyűjtötte össze, akiket azért tartóztattak le, mert nem támogatták azt, amit Oroszország "különleges katonai műveletnek" nevez - az állam hivatalos eufemizmusa az Ukrajna elleni háborúra.

Az orosz védelmi minisztérium a megkeresésekre azt válaszolta, hogy a civil fogvatartottakat "a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény követelményeinek megfelelően tartják fogva".

08:22
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Marinka elfoglalása után Kurakhove a célirány

Az orosz hadsereg Marinka elfoglalása után Kurakhove felé vette az irányt. Ez tovább rontja az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) helyzetét – számolt be Voenkor Russzkaja Veszna (RV) a Telegram-csatornán.

09:15
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorodból evakuálják a gyerekeket

Az orosz hatóságok előkészítik a gyerekek átköltöztetését Belgorod területéről más régiókba - jelentette be Vjacseszlav Gladkov kormányzó január 9-én.
A kormányzó ezt azután nyilatkozta, hogy előző este Ukrajna Belgorodot támadta. Az orosz légvédelem tíz légi célpontot lőtt le Belgorod felett. A lehulló törmelék miatt három ember megsérült - írja a Lenta.

10:21
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek Krasznolimanszknál

Az orosz légierő megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) négy parancsnoki és megfigyelőközpontját, és három erődítményét Krasznolimanszk irányában – számolt be a RIA Novosztyi.

11:14
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Károk Zaporizzsjában

Zaporizzsja régiójában több infrastrukturális létesítmény is megrongálódott egy támadást követően – számolt be Jurij Malasko, a terület katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon.

12:03
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Drón- és lőszerhiány Ukrajnában

A kijevi kormány kevés drónt gyárt az ország csapatai számára. Háromszor több drónra lenne szükség – mondta Jurij Kaszjanov, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik tisztje a Radio NV YouTube-csatornán.

Kaszjanov elmondta, hogy Kijev egymillió drónt gyártott le. Az AFU tisztje szerint azonban háromszor ennyi drón kellene.

Kaszjanov arra is rámutatott, hogy a hadseregnek a drónok mellett naponta több ezer lövedékre is szüksége lenne. Hozzátette, hogy olcsó drónokat használnak a nem megfelelő tüzérségi lőszerek helyettesítésére.

12:35
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna ismét Belgorodot támadta

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ismét Belgorodot támadták. A támadást kamikaze drónokkal hajtották végre – közölte a terület kormányzója Vjacseszlav Gladkov a Telegramon.

A régió vezetője szerint az elmúlt 24 órában két ilyen típusú drónt lőttek le Zsuravlevka és Nyekhotejevka falvak felett. Mindkét falu az orosz-ukrán határon fekszik.

A támadások következtében senki sem sérült meg és nem keletkeztek károk - írja a Lenta.

13:32
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország új drónokat vetett be a harctéren

Az Orosz Fegyveres Erők Geranium pilóta nélküli repülőgépeket (UAV) vetettek be Ukrajna ellen – számolt be a Rosszijszkaja Gazeta.

A kiadvány szerint korábban az Orosz Fegyveres Erők a Geraniumok M indexű benzines változatait használták. A sugárhajtású változatok az MJ indexet kapták.

14:16
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek négy ukrán régióban

A légiriadót Poltava, Szumi, Harkov és Csernyihiv régióiban hirdették meg - derül ki a lakosság riasztására szolgáló hivatalos forrás adatai szerint.

A riasztásról szóló jelentések helyi idő szerint 08:22-kor érkeztek.

A leghosszabb ideig - közel 1,5 órán át – Harkov területén volt érvényben a veszélyjelzés. Poltava és Szumi régióiban valamivel kevesebb mint 25 percig működtek a szirénák, Csernyihiv régiójában pedig 10 percig.

15:15
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Két drón zuhant le Orjolban

Két drón (UAV) zuhant le Oroszországban Orjolban egy üzemanyag- és energiakomplexum (FEC) üzemére – számolt be a terület kormányzója Andrej Klicskov a Telegram-csatornáján.

Az érintett területen tűz keletkezett, melyet már eloltottak.

A kormányzó szerint a helyszínre érkeztek a mentőszolgálatok is.

15:59
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Vampire lövedékeket fogott az orosz légvédelem

A nap folyamán az orosz légvédelmi rendszerek tíz cseh Vampire rakéta-sorozatvető (MLRS) lövedéket fogtak el – számolt be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konaszenkov altábornagy.

16:30
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Hat ukrán drónt semmisült meg Luhanszkban és Donyeckben

Oroszország lelőtt hat ukrán drónt a Luhanszki Népköztársaságban (LPR) Krivosheevka és Volcsejarovka települések térségében, valamint a Donyecki Népköztársaságban (DPR) Marinka közelében – írja a Lenta.

17:20
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Észtország négy éven át a bruttó hazai termékének 0,25 százalékát adja katonai célokra Ukrajnának

Észtország a következő négy évben a köztársaság éves bruttó hazai termékének (GDP) 0,25 százalékát kitevő katonai támogatást nyújt Ukrajnának - számolt be helyi közmédia Kaja Kallas észt miniszterelnökre hivatkozva.

Az ERR hírportál szerint a kormányfő az Állami Védelmi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: "Észtország a GDP 0,25 százalékát fogja kiutalni a következő négy évben".

A politikus szólt arról, hogy Észtország 2022 óta közel 500 millió euró értékben nyújtott katonai segélyt Kijevnek, ami a GDP-jének nagyjából 1,4 százaléka. Hozzátette, hogy a jövőben Észtország évente 14 millió eurót tervez elkülöníteni Ukrajna újjáépítésére.

17:59
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Kurszkban

Az orosz légvédelem három támadó drónt lőtt le Kurszk régiója felett - közölte Roman Sztarovoit regionális kormányzó.

Később a régió vezetője pontosította, hogy egy negyedik drónt Kurszk régióban, Kurcsatovszkij felett is lelőtt az orosz légvédelem.

18:47
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi miniszter: A hadászati kezdeményezés továbbra is az orosz hadseregé

A hadászati kezdeményezés továbbra is az orosz hadseregé az ukrajnai háborúban, és Moszkva következetesen el fogja érni a "különleges hadművelet" célját - jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy, az orosz hadsereg parancsnokaival kedden megtartott online konferencián.

A tárcavezető szerint az ukrán hadsereg tavaly több mint 215 ezer embert és 28 ezer haditechnikai eszközt veszített. Megfogalmazása szerint az orosz hadsereg módszeresen csökkenti az ukrán fegyveres erők harcképességét.

"Nyugati kurátorainak sugalmazására a kijevi rezsim továbbra is mészárszékre küldi katonáit, és igyekszik megtalálni minden lehetőséget arra, hogy feltöltse az ukrán hadsereg sorait. Ez nyilvánvalóan nem változtat a helyzeten az érintkezési vonal mentén, csak meghosszabbítja a katonai konfliktust" - fogalmazott.

19:37
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb drón Orjolban

Újabb drón zuhant le Orjol régiójában, Malaja Szahanka falu közelében. Sérültek nincsenek - közölte Andrej Klicskov regionális kormányzó a Telegram-csatornáján.

A kormányzó szerint ezt megelőzően két ukrán drón zuhant le Orjolban, a keletkező tüzet azonnal lokalizálták. A támadás következtében három ember megsérült.

20:27
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna lakosságának megközelítőleg 40 százaléka szorul humanitárius segélyre a háború miatt

Az ENSZ becslései szerint Ukrajna lakosságának megközelítőleg 40 százaléka, azaz 14,6 millió ember szorul idén humanitárius segélyre az országban Oroszország indította háború hatásai miatt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) 3,1 milliárd dollárra van szüksége, és több adományt kér - közölte kedden Genfben az OCHA szóvivője.

Ez kevesebb, mint tavaly, amikor az OCHA 3,95 milliárd dollárra becsülte az ukrajnai szükségleteket. Az OCHA adatai szerint azonban eddig a kért összegnek mindössze mintegy 64 százaléka folyt be.

Az adatok szerint az adományozás csökkenőben van. A szóvivő közölte, hogy az ENSZ immár a jobban rászorulókra összpontosít, és visszafogja a programjait. Ezért is kérnek egyes területeken kevesebb adományt, mint a korábbi években.

21:40
január 09, 2024
Vágólapra másolva!

Kreml: Kijev civil objektumokat támad kazettás lőszerrel

Kijev nem riad vissza polgári objektumok lövetésétől és attól, hogy kazettás lőszert alkalmazzon egy városközpont ellen, ahol nincsenek katonai létesítmények - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában a Belgorod elleni katonai csapásokat kommentálva.

"Katonáink továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a veszélyt előbb minimalizálják, majd teljesen megszüntessék. A különleges hadművelet emiatt folytatódik" - mondta.

Nem kívánta kommentálni azokat az ukrán és amerikai hivatalos források által hangoztatott állításokat, amelyek szerint Oroszország észak-koreai rakétákat vetett be Ukrajnában.

"Inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy területünket és polgári objektumainkat, köztük Belgorod város központját a szilveszter előtti napon folyamatosan olyan lövedékekkel és rakétákkal lötték, amelyeket Németországban, Franciaországban, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és más országokban bocsátottak ki. Erről ne feledkezzünk meg!"

05:29
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.