700 szerb hagyta el Koszovót a NATO-csapatok érkezésének hírére - állítja a Vijesti<br/>

Vágólapra másolva!
11 szerb Mig-21-es harcirepülőgép hagyta el a pristinai repülőteret. Jamie Shea NATO-szóvivő közölte: a szerbek eddig eleget tettek a kumanovói egyezménynek, mely részletesen előírja a kivonulás menetét. A NATO békefenntartók érkezésének hírére több száz szerb indult el Koszovóból Montenegróba.
Vágólapra másolva!

„Eddig nem tapasztaltunk semmilyen erőszakot. Attól tartottunk, tartunk, hogy a szerb csapatok felégetik maguk mögött az utat. Eddig csak néhány égő házat láttunk Junikban és Djakovicában mióta megkezdődött a szerb csaptkivonás" – közölte Jamie Shea NATO-szóvivő.
Jamie Shea reményét fejezte ki, hogy a szerbek a továbbiakban is tartják magukat a megállapodásokhoz.
A Vijesti szerb független újság riportere szerint hosszú szerb menekült konvoj tart Montenegróba, ahová az elmúlt hónapokban több tízezer koszovói albán érkezett.
Elmondása szerint 160 család – körülbelül 700 ember – már át is lépte a határt. Koszovói falvakból érkeztek, magukkal vitték bútoraikat, járműveiket, háztartási eszközeiket.
A Vijesti idézi az egyik szerb menekültet, aki elmondta: rettegnek a hazatérő albánok bosszújától, ezért hagyják el Koszovót.
„Nincs tovább háború. Addig akarom elhagyni Koszovót, amíg képes vagyok rá" – mondta egy szerb férfi.
A Pobjeda cimű szerb újság szerint 800 szerb és montenegrói hagyta el Koszovót.
Az ENSZ menekültügyi hivatala 200 szerb menekülttel találkozott Montenegróbnan, akik tegnap érkeztek. A hivatalnok szerint a most érkezett menekültek montenegrói rokonaiknál keresnek menedéket.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.