Az izreli zsidó telepesek megígérték, hogy nem terjeszkednek tovább <br/>

Vágólapra másolva!
Ehud Barak újonnan hivatalba lépett izraeli kormányfő hétfőn a palesztin területeken lévő zsidó telepek képviselőivel tárgyalt. Barak megígérte, hogy folyamatosan kapcsolatot fog tartani a telepesekkel, és kormánya nem hoz a telepekről egyoldalú döntéseket. A telepesek vezetői cserében megígérték, hogy nem építenek több engedély nélküli létesítményt.
Vágólapra másolva!

Barak ismét állást foglalt a Wye Plantationban aláírt egyezmény végrehajtása mellett, de ugyanakkor elismerta a Ciszjordániában és a Gázai övezetben lévő telepek fontosságát.

A Háárec című lap hétfői számában megjelent állítás szerint Barak megígérte kormány jobboldali tagjainak, hogy nem romboltatja le azt a mintegy 40 engedély nélküli létesítményt (lakóépületet, víztárolót és más infrastrukturális építményt) amelyeket az utóbbi hónapokban a telepesek építettek.

Ciszjordániában és a Gázai övezetben jelenleg 144 telepen összesen 170 ezer zsidó él.

Az izraeli miniszterelnök a múlt héten Jasszer Arafat palesztin elnöknek is elmondta, hogy a már álló illegálisan létrehozott építményeket nem fogja lebontatni, azonban ígéretet tett arra, hogy Izrael áttekinti az előző, Netanjahu-kormány által hozott ezzel kapcsolatos döntéseket.

(MTI)

Ajánló:

MInden, amit a Közel-Keletről tudni érdemes. (angolul)

Korábban:

Ehud Barak izraeli kormányfő és Jasszer Arafat palesztin elnök ígéret tett arra, hogy leküzdik a béke útjában álló akadályokat. (1999.07.11.)