Ingusföldön a parlament engedélyezte a többnejűséget<br/>

Vágólapra másolva!
Az Orosz Föderációhoz tartozó Ingusföld parlamentje hétfőn éjjel törvényben engedélyezte a többnejűséget. A lépés fokozza azokat a bonyodalmakat, amelyek az ingus elnök két hete hozott, azonos értelmű rendelete okozott.
Vágólapra másolva!

Ruszlan Ausev elnök rendeletéről az orosz igazságügy-miniszter kijelentette, hogy az ellentmond az alkotmánynak és a családi törvénykönyvnek, az ingus főügyész pedig augusztus 2-ig adott haladékot a rendelet visszavonására. A visszavonás hétfőn megtörtént, de csak a vonatkozó törvény parlamenti jóváhagyása után.

Az orosz szövetségi hatóságok egyelőre nem reagáltak a fejleményre. Ausev elnök saját rendeletét azzal indokolta, hogy az csupán kodifikálja a köztársaságában már létező és a muzulmán vallásnak megfelelő hagyományt. Bár a többnejűség jelenleg még csak az ingusföldi családok két százalékában létezik, érvelése szerint azonban a törvénybe iktatás után jelentősen megnőhet a poligám családok száma, mivel az emberek így látják biztosítottnak vagyonuk fiúági továbbörökítését.