Egyelőre még nem vezénylik vissza a jugoszláv csapatokat Koszovóba<br/>

Vágólapra másolva!
Klaus Reinhardt a koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) parancsnoka tárgyal majd a belgrádi vezetéssel a jugoszláv biztonsági alakulatok esetleges koszovói visszatéréséről. A visszavezénylésről kizárólag a NATO tanácsa hivatott dönteni, de a testületben egyelőre nem merült fel ilyen javaslat. A belgrádi vezetés arra hivatkozva sürgeti a jugoszláv haderő visszatérését, hogy a KFOR nem biztosítja a nem albán nemzetiségű koszovói lakosság védelmét és a szakadár albánokat pártolja.
Vágólapra másolva!

Jamie Shea NATO-szóvivő a Glas Javnosti című napilapnak azt mondta: a NATO vezette békeerők előző parancsnoka, Michael Jackson tábornok a saját nevében beszélt e heti nyilatkozatában, amelyben úgy vélte, hogy még nem értek meg a feltételek a Jugoszláv Hadsereg és a szerb rendőrség részleges visszavezénylésére. Jackson akkor azt is mondta, hogy a vonatkozó nemzetközi szerződések "egyeztetett létszámú jugoszláv személyzetről", s nem kifejezetten fegyveres erőről szólnak.

A visszatérés feltételeibe a koszovói biztonság mellett az általános jugoszláviai helyzet is beletartozik. A visszavezénylésről kizárólag a NATO tanácsa hivatott dönteni, de a testületben egyelőre nem merült fel ilyen javaslat. Amennyiben a tanács mégis engedélyezné a visszatérést, a jugoszláv alakulatok létszámáról és elhelyezéséről Reinhardt tábornok tárgyal a belgrádi vezetéssel. Kulcskérdés lesz az egységek ellenőrzése, hiszen ezt a jugoszláv csapatkivonásról júniusban kötött egyezmény kizárólag a KFOR hatáskörébe utalja.

Nebojsa Pavkovics tábornok, a Koszovó védelméért is felelős jugoszláv 3. hadsereg parancsnoka az újságban csütörtökön ismét a jugoszláv haderő visszatérési készségét hangoztatta. Egy jugoszláv tábornok pedig erőszakos visszatérés lehetőségéről beszélt. Megfigyelők szerint ezek a nyilatkozatok inkább a belföldi közvéleménynek szólnak, és azt hivatottak bizonyítani, hogy Belgrád nem adta fel a szerbiai tartományt.

(MTI)

Ajánló:

A NATO oldaláról. (angolul)

Korábban:

(1999.10.08.)