Haider nem zárta ki, hogy Klestil vagy Klima gerjesztette az ellenállást az új kormánnyal szemben<br

Vágólapra másolva!
Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt elnöke egy vasárnapi tévéinterjúban nem zárta ki egy parlamenti vizsgálat lehetőségét annak tisztázására, hogy a külföld ellenállását az új osztrák kormánnyal szemben valóban Viktor Klima volt kancellár és/vagy Thomas Klestil kérte-e.
Vágólapra másolva!

Az új oldaláról bemutatkozni igyekvő Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt elnöke közölte: nem kíván beavatkozni a parlament munkájába, és egyáltalán semmilyen tekintetben nem fog beleszólni annak a kormánynak a munkájába, amelynek létrejöttén aktívan dolgozott.

Haider a pártja kormányzati részvétele miatti nemzetközi ellenállás és az EU szankciói kapcsán azt mondta: az államfő által szerkesztett és a koalíciós megállapodáshoz csatolt preambulum - amely az európai demokratikus értékek deklarációja - számára csupa magától értetődő vállalást tartalmaz.
A német ARD-televízióban elhangzott, a legutóbbi botrányt keltő megjegyzésével kapcsolatban - amelyet úgy értelmeztek, hogy vétóval megbénítja az EU munkáját - Haider kijelentette: szó sincs ilyesmiről, éppen ellenkezőleg: pozitívan ítélte meg, hogy az Európai Unió a tagállamok közös akarata szerint dönt.
Amennyiben tőle megfontoltságot és visszafogottságot várnak, ő ugyanezt elvárja másoktól, így az Európai Uniótól is - mondta. Ugyanakkor nem zárta ki egy parlamenti vizsgálat lehetőségét annak tisztázására, hogy a külföld ellenállását az új osztrák kormánnyal szemben valóban Viktor Klima volt kancellár és/vagy Thomas Klestil kérte-e.

Lelkes osztráknak nevezte magát, aki mély igazságtalanságnak érzi, hogy be akarnak avatkozni Ausztria demokratikus folyamataiba. Ugyanakkor elmondta: az új kormány hivatalba lépésével már sem a szabadságpárt, sem Jörg Haider nincs ellenzéki helyzetben. Ezzel feleslegessé válik a tőle eddig megszokott éles fogalmazás és egészen más magatartás válik szükségessé.
Megismételte: elhatárolja magát nagy feltűnést keltett és gyakran emlegetett korábbi kijelentéseitől.

(MTI)

Ajánló: