A helyi önkormányzat képviselői elrablása miatt tüntettek a vajdasági Nagybecskereken <br/>

Vágólapra másolva!
Mintegy ezer ember tüntetésen tiltakozott csütörtök délután a vajdasági Nagybecskereken amiatt, hogy szerb ellenzéki állítások szerint előző nap ismeretlen tettesek egy időre elrabolták a helyi önkormányzat egyik ellenzéki képviselőjét, két társát pedig a közgyűlés megfosztotta mandátumától.
Vágólapra másolva!

A város főterén a szeles időjárás dacára mintegy ezren gyűltek össze. A tüntetésen ellenzéki vezetők - köztük Zoran Djindjics és Vladan Batics, a Szövetség a Változásokért tömörülés vezetői, Bogoljub Pejcsics, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnökségi tagja - egyebek között azt hangoztatták, hogy Szerbiában válságba került a hatalom, s ezen válságon csak az egyesült ellenzék változtathat.

A szónokok követelték a két ellenzéki mandátum visszaadását és a közgyűlés által szerdán elfogadott határozatok visszavonását. A történtek miatti tiltakozásul az ellenzéki városatyák szerdán nem voltak hajlandók távozni a városházáról: az éjszakát is itt töltötték, és csütörtökön csak a tüntetés előtt hagyták el az épületet.

A rendőrség igazoltatta azokat a polgárokat, akik a tüntetésen való részvételre buzdító röplapokat osztogattak. Az elrabolt városatya Jan Szvetlik volt, a Nenad Csanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga tagja, akit állítása szerint két férfi betuszkolt egy gépkocsiba, és órákig körözött vele a város környékén. Később közölte, hogy pisztolyt is szegeztek mellének.

A nagybecskereki közgyűlésben az ellenzéki és a kormánypártok eddig azonos számú mandátummal rendelkeztek. Az ellenzék szerint a kormánypártok Szvetlik távollétében törölték el a két képviselő megbízatását, akik a Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök vezette Szerbiai Szocialista Párt színeiben jutottak be a testületbe, de később "átültek" az ellenzéki padsorokba.

A közgyűlés nem törölte el viszont hét olyan kormánypárti városatya mandátumát, akik eredetileg ellenzéki jelöltként jutottak be a testületbe.

(MTI)