Parlamenti választások kezdődtek Görögországban<br/>

Vágólapra másolva!
Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Görögországban. Mintegy 9 millió választásra jogosult járul az urnákhoz, hogy négy évre megválassza az egykamarás törvényhozás 300 képviselőjét.
Vágólapra másolva!

A hat hónappal előrehozott választások tétje, hogy a 64 éves Szimitisz vagy a 44 éves Karamanlisz (az azonos nevű néhai kormányfő és elnök unokaöccse) vezeti-e be Görögországot az eurózónába 2001. január elsején, és hajtja végre a csatlakozás által megkövetelt nagyszabású gazdaságszerkezeti reformokat.

A 18 és 70 év közötti állampolgárok körében - aki számára kötelező a szavazás - valóságos népvándorlást kezdődött az országban. Egymillió-háromszázezer görög kerekedett fel hajón, vonaton, repülőn és közúton, hogy eljusson a származási helyére, mert csak ott adhatja le voksát. Sokan közülük ingyen utazhatnak a távolsági autóbuszokon, mások akár 50 százalékos kedvezményt is igénybe vehetnek a vasúton, a hajókon és a repülőgépeken.

Az 56 választási körzetben összesen 18 959 szavazóhelyiséget állítottak fel, ahol a nők és a férfiak elkülönítetten adhatják le voksaikat helyi idő szerint reggel 7 órától este 7 óráig. Az első részeredmények közép-európai idő szerint 21 órakor várhatók.

A választáson indult 26 párt közül csak öt politikai szervezetnek van esélye arra, hogy átlépje a 3 százalékos küszöböt és bekerüljön az athéni parlamentbe. A Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) és a konzervatív Új Demokrácia (ND) együttesen a szavazatok több mint 80 százalékára számíthat. Esélyesek még: a Görög Kommunista Párt (KKE), a Baloldal és Haladás Koalíciója (SYN), valamint a népszerű Dimitrisz Covolasz volt pénzügyminiszter vezette Demokratikus Társadalmi Mozgalom (DHKKI).

Görögországban 1981 óta egy kisebb, 1990-től 1993-ig tartó megszakítástól eltekintve a PASZOK kormányoz.

(MTI)