A fellebbviteli bíróság szerint szét kell választani a brit sziámi ikreket<br/>

Vágólapra másolva!
A brit fellebbviteli bíróság döntése értelmében szét kell választani a Manchesterben született sziámi ikreket. A három főből álló bírói testület péntek délután hozta nyilvánosságra véleményét arról, hogy Jodie életének megmentése érdekében az orvosoknak joguk van a szétválasztási műtét elvégzésére még akkor is, ha az a másik kislány, Mary halálát okozza.
Vágólapra másolva!

A fellebbviteli bíróság állásfoglalásával jóváhagyta a londoni felsőbíróság korábbi határozatát arról, hogy a szülők akarata ellenére végrehajtható az ikrek szétválasztása.

Nyilatkozataikban a bírók elismerték, hogy életük egyik legnehezebb és legbonyolultabb döntését kellett meghozniuk. Egyikük úgy fogalmazott, hogy sok-sok álmatlan éjszakán töprengett a kislányok sorsáról. "Borzasztóan nehéz döntés volt. A szívem vérzik a családért. A közvélemény 50 százaléka egyetért velünk, a másik 50 százalék úgy véli, elment az eszünk" - nyilatkozta Alan Ward bíró, a testület tagja, maga is ikerlányok édesapja. Azt mondta: végül is az vezérelte döntését, hogy az orvosi beavatkozással egy élet megmenthető, és nem hal meg mindkét kislány.

Az ikrek, akiket Jodie és Mary néven ismert meg a közvélemény, augusztus 8-án születtek Manchesterben. Alhasuknál vannak összenőve. Jodie az életképesebb, neki saját, jól kifejlett szíve, tüdeje van. Mary e létfontosságú szervek nélkül jött a világra, agya is kezdetleges, Jodie szervei biztosítják számára az életet. Az egybehangzó orvosi szakvélemények szerint a szétválasztási műtét nyomán Mary azonnal meghalna, viszont Jodie számára hosszú távon biztosítható a normális élet. Ha nem választják szét őket, fél éven belül mindketten meghalnak.

A szülők, akiknek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, Máltáról érkeztek Manchesterbe azután, hogy kiderült, sziámi ikreik lesznek. Máltán nem volt biztosított a gyerekek biztonságos világra jötte, ezért a máltai kormány a brit kormányon keresztül kérte a manchesteri orvosok segítségét. Miután kiderült, hogy a szétválasztási műtéttel csak a kislányok egyike tartható életben, a római katolikus szülők nem engedélyezték az orvosi beavatkozást, mondván: Isten akarata, hogy gyermekeiknek meg kell halniuk. A manchesteri orvosok a londoni felsőbírósághoz fordultak Jodie életének megmentése érdekében, amely engedélyezte az orvosoknak a műtétet a szülők beleegyezése nélkül.

A fellebbviteli bíróság eljárásában újabb orvosi szakvéleményt kért, felvette a kapcsolatot az ausztrál, az amerikai, a dél-afrikai és a kanadai bíróságokkal, de nem találtak sehol a világon hasonló esetre precedens értékű döntést. Kikérték a római katolikus egyház és életpárti csoportok véleményét is. Cormac Murphy-O´Connor, Westminster érseke azt kérte a bíróságtól, ne avatkozzon a természet törvényeibe, és hagyja meghalni a gyermekeket.

A szülők már a fellebbviteli bíróság döntése előtt jelezték: folytatják harcukat, és a lordok háza vagy ha kell, az emberi jogok európai bírósága elé viszik az ügyet. A végső döntésnek gyorsan meg kell születnie, mivel az orvosok szerint az ikrek három hónapos koráig van a legnagyobb esély arra, hogy a szétválasztási műtét sikeres legyen.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. szeptember 14.)