Csak előzetes együttműködés létrehozását javasolta Olechowski<br/>

Vágólapra másolva!
A lengyel elnökválasztáson második helyet elérő Andrzej Olechowski politikai centrum szervezet létrehozására szólította fel a hozzá közel álló két párt, a liberális Szabadság Uniójának (UW) és a Konzervatív Néppártnak (SKL) a vezetőit. Olechowski nem titkolta, hogy nem elképzelhetetlen egy esetleges választási koalíció sem a két párt között.
Vágólapra másolva!

A korábbi hírekkel ellentétben Olechowskinak - elmondása szerint - nem áll szándékában saját politikai mozgalmat vagy pártot alapítania, de a kampányában részt vállaló hívei gondolkodnak azon, hogy valamiféle szervezett formában, például platformban vagy egyesületben tömörüljenek. A volt kül- és pénzügyminiszter levelet intézett Leszek Balcerowiczhoz, az UW és Jan Maria Rokitához, az SKL vezetőjéhez, javasolva, hogy kezdjenek hozzá a "politikai közép képviseletének összehangolásához".

Olechowski szerint jelenleg Lengyelországban nem kielégítő és gyenge minőségű a politikai közép képviselete. Ennek tanúbizonysága az a tény, hogy az elnökválasztáson többen szavaztak rá, mint amennyi az UW és az SKL szavazótábora együttvéve.

Ha nem jönne létre az általa javasolt választási együttműködés, el fog gondolkodni egy saját párt létrehozásának lehetőségén - mondta Olechowski. Cáfolta, hogy az elmúlt napokban tett nyilatkozatok és sajtóhírek szerint Új Centrum néven politikai mozgalmat akarna indítani. Az elképzelt választási koalícióhoz természetesen elengedhetetlen lenne, hogy a Konzervatív Néppárt kilépjen a kormányzó Szolidaritás Választási Akcióból, ami nehéz döntés - ismerte el Olechowski.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.10.)