Jugoszlávia hivatalosan kérte felvételét az ENSZ-be <br/>

Vágólapra másolva!
Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök pénteken hivatalosan kérte, hogy Jugoszláviát vegyék fel az Egyesült Nemzetek Szervezetébe. "A főtitkár ma reggel kapott levelet Kostunica elnöktől, amelyben kérelmezi a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság felvételét az ENSZ-be" - közölte Manoel de Almeida e Silva szóvivő.
Vágólapra másolva!

Az előzményekhez tartozik, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár a közelmúltban "újrakezdésre" szólította fel Kostunicát, biztatta, hogy nyújtsa be a tagsági kérelmet a világszervezethez. Jugoszlávia 1945-ben alapító tagja volt az ENSZ-nek.

1992-ben, miután Horvátország, Szlovénia, Bosznia és Macedónia kihirdette függetlenségét, a volt Jugoszlávia Szerbiára és Montenegróra "fogyott". Akkoriban az ENSZ-közgyűlés - majd a Biztonsági Tanács is - úgy döntött, hogy az immár új Jugoszlávia automatikusan nem örökölheti a volt szövetségi állam tagságát. Úgy határozott továbbá, hogy Belgrádnak ismét folyamodnia kell a tagságért.

Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök idején Belgrádnak engedélyezték, hogy legyen képviselője az ENSZ-ben, aki sajtótájékoztatót tarthatott, különféle dokumentumokat is előterjeszthetett, de nem vehetett részt az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, és nem tevékenykedhetett a Közgyűlés testületeiben.

(MTI)