Parkinson-kórban szenved a pápa<br/>

Vágólapra másolva!
Gianfranco Fineschi ortopéd orvos, II. János Pál pápa egyik orvosa elsőként ismerte be a nyilvánosság előtt, hogy a pápa Parkinson-kórban szenved. Betegsége miatt az egyházfőnek több pihenésre lenne szüksége, azonban a pápa nem kíván lassítani eddigi munkaritmusán.
Vágólapra másolva!

"II. János Pálnak nem lenne szabad túlságosan fárasztania magát, sokkal több pihenésre lenne szüksége" - véli a pápa egyik orvosa, aki elsőként ismerte be a nyilvánosság előtt, hogy a katolikus egyházfő Parkinson-kórban szenved.

Gianfranco Fineschi ortopéd orvos, aki 1994. április 30-án combnyaktöréssel műtötte az egyházfőt, az Oggi című hetilap legfrissebb számában megjelent interjújában beszélt erről. Az orvos nem is annyira betege előrehaladott korára hivatkozik (nemrég töltötte be 80. életévét), hanem a számos korábbi sebészi beavatkozásnak a következményére, akárcsak a pápát immár nyolc év óta látható módon sújtó Parkinson-kórra. Eddig csak a sajtó nevezte néven ezt a betegséget, sem a Vatikán, sem pedig orvos nem erősítette meg korábban ennek a betegségnek a meglétét.

Gianfranco Fineschi nem tagadta, hogy félti a pápát a túlságosan nagy megterhelésektől. Hozzátette, hogy ezzel a hívek aggodalmát is tolmácsolja. Hiszen különösen az idei jubileumi szentév tette próbára II. János Pált: a szentkapu megnyitásától számított 380 nap alatt több száz programon vett részt, mindegyik átlagosan két-két és fél óráig tartott, sokféle nyelven több ezer oldalt olvasott fel hatalmas tömegek előtt, olykor mostoha időjárási körülmények között.

Római megfigyelők számítanak arra, hogy az ortopéd orvos e nyilatkozatát egyesek majd úgy értelmezik, mint a pápa "lemondásra" való felszólítását. Valójában Fineschi professzor az interjúban is igyekszik kiemelni: csak arról van szó, hogy a szerinte a pápának mérsékelnie kellene magát a munkában. Ő maga szívesen "rendelné el" számára a pihenést, de hiú próbálkozás lenne. II. János Pál ugyanis semmibe veszi saját testének mostani gyengeségeit, számára a küldetés a legfontosabb, és amíg erejéből telik, nem kívánja lassítani munkájának ritmusát.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)