Felújítják az izraeli-palesztin közös járőrözést Ciszjordániában és a Gázai övezetben<br/>

Vágólapra másolva!
Az izraeli közszolgálati rádió úgy értesült: az izraeli hadsereg és a palesztin rendőrség hamarosan felújítja a közös járőrözést Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Az erről szóló megállapodást szerda este kötötte meg az izraeli és a palesztin fél a Gázai övezet és Izrael határán lévő Erezben tartott megbeszélésen.
Vágólapra másolva!

A biztonsági együttműködés felújítását célzó tárgyaláson az izraeli küldöttséget Amnon Lipkin-Sahak idegenforgalmi miniszter vezette, míg palesztin részről Szaeb Erakat főtárgyaló állt a magas rangú biztonsági illetékeseket csoportosító delegáció élén.
Lipkin-Sahak az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában sikeresnek nevezte az újabb megbeszélést. Az ott elfogadott megállapodásról azonban az Ehud Barak izraeli kormányfő vezette biztonsági kabinet mondja ki a végső szót.

A közös járőrözésről még az 1993-as oslói megállapodások rendelkeztek. Ciszjordániában és a Gázai övezetben rendszeresen teljesítettek közös járőrszolgálat izraeli katonák és palesztin rendőrök, ám a palesztinok szeptember végén kezdődött lázadása véget vetett ennek a gyakorlatnak.

Eközben Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszter arra kérte José María Aznar spanyol miniszterelnököt, hogy próbálja meg rávenni Jasszer Arafat palesztin vezetőt Bill Clinton amerikai elnök legújabb rendezési tervének elfogadására. Az izraeli diplomácia vezetője megköszönte madridi vendéglátójának az izraeli-palesztin békemegállapodás megkötésének érdekében tett erőfeszítéseit, és arra kérte: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Arafat ne utasítsa el Clinton javaslatait, amelyek minden kifogás ellenére is alapul szolgálhatnak a végleges békemegállapodáshoz.

Slomo Ben Ami csütörtökön Párizsba utazik tovább, ahol pénteken találkozik majd amerikai kollégájával, Madeleine Albrighttal. Elképzelhető, hogy az amerikai külügyminiszter európai körútja alatt találkozik Nabíl Saattal, a nemzetközi együttműködés kérdéseiben illetékes palesztin miniszterrel is.

Richard Boucher amerikai külügyi és Jake Siewert fehér házi szóvivő szerdán egybehangzóan megerősítette, hogy bár Dennis Ross különmegbízott meghatározatlan időre elhalasztotta a héten esedékes közel-keleti látogatását, továbbra is ugrásra készen áll, és a január 20-ig hátralévő időben még útnak indulhat. Boucher felszólította a szemben álló feleket, hogy azonnal tegyenek újabb erőfeszítéseket az erőszak csökkentésére, és támogassák Clinton elnök új tervét.

Az elakadt közel-keleti békefolyamatról és a palesztin területeken kialakult helyzetről tanácskozik az Arab Liga októberben felállított különbizottsága is, amely szerdán ült össze Tuniszban kétnapos megbeszélésre. A testületnek az a feladata, hogy megerősítse a palesztin lázadóknak politikai, illetve összehangolja és eljuttassa a nekik szánt anyagi támogatást. A hét ország részvételével zárt ajtók mögött folyó egyeztetésen, amelyen Arafat is megjelenik, ajánlásokat fogalmaznak meg a márciusra tervezett arab csúcstalálkozó számára - jelentette az AFP.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 10.)