15 hónapot kapott a hazudós HIV-fertőzött véradó<br/>

Vágólapra másolva!
Egy szingapúri férfi 15 hónapos börtönbüntetést kapott, mert egy véradás során valótlant állított a véradói kérdőíven. A férfi nem vallotta be, hogy korábban védőeszköz nélkül létesített szexuális kapcsolatot egy örömlánnyal. Később kiderült róla, hogy HIV-fertőzött. A férfi sietségére fogta, hogy nem töltötte ki becsületesen a kérdőívet. A bíróság a korábbi esetektől eltérően őt már a fertőző betegségekről szóló törvény alapján ítélte el.
Vágólapra másolva!

Egy szingapúri férfit, aki HIV-fertőzött vért adott, 15 hónap börtönbüntetésre ítéltek, mert a véradáson kitöltendő kérdőíven nem vallotta be, hogy korábban védőeszköz nélkül létesített szexuális kapcsolatot egy prostituálttal.

Neo Swee Chye 30 éves villanyszerelő azzal védekezett a bíróság előtt, hogy nagyon sietett amikor vért adott egy mobil vérbankban tavaly júniusban, ezért nem töltötte ki rendesen a kérdőívet. Neo Swee Chye kitartott amellett is, hogy nem volt tudatában fertőzöttségének.

A bíró felelőtlennek nevezte a villanyszerelőt, akit elsőként ítélt el a fertőző betegségekről szóló törvény alapján, valótlan információk közlése miatt. A férfit akár 2 évre is lecsukhatták volna, és akár 20 ezer szingapúri dolláros büntetést is kiróhattak volna rá az új törvény szerint. Neo véradományát megsemmisítették, miután a tesztek kimutatták benne a HIV vírust.

Korábban másik három véradót - közülük egy hat alkalommal közölt valótlan adatokat a kérdőíveken - átlagosan 12 hónap börtönbüntetésre ítéltek - még a büntető törvénykönyv alapján.

Szingapúr 4 milliós népességéből 1985-től 1325-en fertőződtek meg HIV vírussal, közülük eddig 462-en haltak bele a betegségbe. A fertőzöttek többsége középkorú heteroszexuális férfi, akik mindennapi szex, vagy prostituálttal létesített intim kapcsolat során kapták meg a vírust.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló:

(angolul)