Bebörtönzés helyett lebeszélnék a drogozásról a fogyasztókat Portugáliában

Vágólapra másolva!
Portugáliában börtön helyett bizottságok elé küldik ezután a drogfogyasztáson kapott embereket, a kemény drogokat rendszeresen használókat pedig gyógykezelésre kötelezik. Nem büntetik azokat sem, akiknél személyes használatra elegendő kis mennyiségű drogot fedeznek fel, legyen az akár heroin. A kormány azt reméli, így több energiát tudnak fektetni a csempészek és a dílerek elleni küzdelembe. A törvény ellenzői szerint azonban ezzel új Amszterdam válik Portugáliából, olyan turistákkal, akiket elsősorban a szabad drogozás csábít az országba.
Vágólapra másolva!

Lisszabon Casal Ventosa nevű kerületét mindenki csak úgy ismeri, mint a kemény drogok bevásárlóközpontját. Drogfüggők százai állnak sorban a napi betevő heroin- vagy kokainadagjukért. A múlt hónapban a portugál törvényhozás még bűnözőknek tekintette ezeket az embereket. Mostanra azonban megváltoztak a dolgok.

A hatóságok egy radikális lépéssel dekriminalizálták az összes tudatmódosító szert - a kannabisztól a heroinig. Az erről szóló törvény e hónapban lépett hatályba, és kimondja, hogy ha csak kis mennyiségű, személyes használatra elegendő drogot találnak a rendőrök valakinél, nem küldik börtönbe - írja a BBC. Az intézkedés célja állítólag az, hogy a rendőrség több erőt fordíthasson a kábítószercsempészek és a dílerek elleni küzdelemre, de a törvény kritikusai szerint ezzel Portugália lesz a drogturizmus egyik fő célpontja. Az egyik ellenzéki vezető, Paolo Portas szerint ha legalizálják a drogokat, előbb utóbb Portugália lesz a drogfüggők paradicsoma.

A kormány azzal indokolja a radikális lépést, hogy a szigorú kábítószer-ellenes törvények nem váltak be az olyan országokban sem, mint az Egyesült Államok. A kormány inkább kezeléssel szorítaná vissza a függők számát, mint büntetésekkel. "Hiszem, hogy ez az új törvény új megoldást hozhat. Célunk nem az, hogy a drogfogyasztást elősegítő körülményeket teremtsünk, hanem az, hogy több lehetőséget kapjanak azok a függők, akik segítségre szorulnak" - mondja Vitalino Canas portugál külügyminiszter.

Azokat az embereket, akiknél például kannabiszt találnak, börtön helyett egy pszichológusokból és szociális munkásokból álló bizottság elé küldik, ahol arról próbálják meggyőzni, hagyjon fel a szer fogyasztásával. A heroinfüggőkkel is kíméletesen bánnak majd, de kényszergyógykezelésre küldik őket.

A törvény ellenzői azonban leginkább a turisták miatt aggódnak, akik csak azért mennek majd Portugáliába, mert ott nem büntetik ezután a drogozást. Ők azt állítják, Portugália a drogfogyasztók Mekkájává válhat. A rendőrség különösen a fiatalabb korosztályok között népszerű diszkó-drogok - például az extasy - miatt fél.

Sandra Tyler Haywood, a lisszaboni brit nagykövetség alkalmazottja elmondta a BBC-nek, annak ellenére, hogy sokan gondolhatják azt, a törvény lehetőséget teremt a szabad droghasználatra, továbbra sem legális a drogok fogyasztása és adásvétele.

Ajánlat:

Droginfo

A Drog Stop lapja

A BBC cikke