A NATO-misszió parancsnoka szerint törékeny a tűzszünet Macedóniában

Vágólapra másolva!
Barney White-Spunner, a misszió vezetője pénteken érkezett Macedóniába. További 3500 békefenntartó katona akkor érkezik Macedóniába, ha a helyiek valóban elkötelezik magukat a fegyvernyugvás mellett.
Vágólapra másolva!

A macedóniai NATO-misszió parancsnokai intenzív kapcsolatokat akarnak a konfliktusban érintettekkel, és egyértelmű nyilatkozatot várnak az albán szeparatistáktól a fegyverletételről. Barney White-Spunner brit tábornok, a misszió vezetője szombaton bejelentette: személyesen fog tárgyalni valamennyi érintett fél képviselőivel, és biztosítani akarja a macedón kormány, valamint az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyetértését a megbékélésről, a leszerelésről, illetve az albán lázadók fegyverletételének módjáról és menetrendjéről.

White-Spunner pénteken érkezett Macedóniába a NATO Essential Harvest (Hatékony begyűjtés) fedőnevű akcióját előkészítő egység élén. A teljes kontingenst 3500 fősre tervezik. A tábornok leszögezte: csak akkor javasolja az észak-atlanti szövetség parancsnokságának az összes katona Macedóniába telepítését, ha a helyszíni körülmények lehetővé teszik küldetésének elvégzését. Szerinte ugyanis jelenleg meglehetősen törékeny a tűzszünet, és a helyieknek el kellene hitetnie a NATO-katonákkal, hogy valóban elkötelezték magukat a fegyvernyugvás mellett. Gunnar Lange dán tábornok, az akció felügyelője emlékeztetett arra, hogy a NATO-missziónak nem a béke fenntartása, a szembenállók szétválasztása a feladata, küldetése specifikus, időben korlátozott, és ehhez a szövetség tartani is kívánja magát.

Szombaton újabb két cseh harci repülőgép érkezett Macedóniába összesen 104 ejtőernyőssel, hogy részt vegyenek a NATO-kontingens biztosításában.

Az éjszaka folyamán csupán kisebb fegyveres incidensek voltak a biztonsági erők és az albán szakadárok között. A legsúlyosabb Tetovóban zajlott, ahol gránátokkal lőttek egy rendőrőrsöt. Védelmi minisztériumi illetékesek beszámoltak arról is, hogy letartóztattak egy, az albán-macedón határon átkelő lázadócsoportot. Független forrásból még nem erősítették meg ezt a hírt. Macedón nacionalisták blokádot állítottak fel szombatra virradóra a Szkopjét Koszovóval összekötő főúton, tiltakozásul a NATO-beavatkozás ellen. Az úttorlaszt még szombaton a kora délutáni órákban is fenntartották.

Korábban:

Érkeznek Szkopjéba a NATO-rendfenntartók

Aláírták a macedóniai békemegállapodást