Több brit katona tart Macedóniába

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia a tervezettnél több katonát küld az albán gerillák fegyvereinek begyűjtését célzó macedóniai NATO-misszióba - vált ismertté csütörtökön Londonban.
Vágólapra másolva!

A védelmi tárca illetékese a BBC-nek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy London további négyszáz katonát küld az eredetileg megajánlott 1500 brit katonán túl a "Hatékony Begyűjtés" NATO-művelet végrehajtására. Ezáltal körülbelül 1900 brit katona teljesít majd szolgálatot a 3500 főnyire tervezett NATO-misszióban. A brit katonák többségét a hadsereg szigetországi bázisairól vezénylik a térségbe, de a koszovói nemzetközi békefenntartó erőkben lévő brit egységekből is részt vesznek katonák a manőverben. A hadsereg illetékesei a feladat bonyolultságával és sürgősségével magyarázták a brit katonák létszámának növelését, hangsúlyozva, hogy a begyűjtési akció gerincét adó Nagy-Britannia rendelkezik a feladat végrehajtásához szükséges hadmérnök szakemberekkel, tűzszerészekkel és felderítőkkel.

A nap folyamán a hadsereg Brize Norton-i légitámaszpontjáról több mint 290 ejtőernyős utazott két repülőgép fedélzetén a balkáni országba, a lynnehami támaszpontról pedig négy teherszállító géppel indították útnak a szükséges felszereléseket és járműveket. A védelmi minisztérium illetékesei úgy ítélték meg, hogy a fegyverbegyűjtés legkorábban hétfőn kezdődhet, és a katonák legkésőbb hat héten belül hazatérnek, mivel a fegyverek összegyűjtését és megsemmisítését a NATO harminc nap alatt tervezi végrehajtani.