Ausztrália fizet Indonéziának, ha fogadja a norvég hajót

Vágólapra másolva!
Ausztrália semmiképp sem fogadja be a norvég hajón várakozó, kimerült afgán menekülteket. A kormány inkább fizet Indonéziának, ha az hajlandó fogadni a menekülteket. A hajón több ember állapota már kritikus.
Vágólapra másolva!

Ausztrália nem kívánja megoldani a 460 menekült helyzetét, akik a norvég teherhajón ausztrál vizeken várják sorsuk jobbra fordulását. A camberrai kormány csütörtökön úgy határozott, pénzsegélyt kínál föl Indonéziának, hogy annak segítségével fogadja be a menekülteket.

A humanitárius szervezetek kifogásai ellenére Ausztrália kitart amellett, hogy a norvég hajó hagyja el a felségterületét. Az ausztrál miniszterelnök, John Howard csütörtökön tárgyal Megawati Sukarnoputri indonéz elnökkel, akit szeretne rábeszélni, hogy pénzügyi támogatás fejében fogadja be a több száz menekültet. Indonézia eddig szintén elzárkózott ettől a lehetőségtől.

Csütörtökön Indonézia katonai vezetői azt nyilatkozták, ha a kormány úgy dönt, hogy nem fogadja a norvég hajót, a hadsereg minden eszközzel meg is fogja akadályozni annak kikötését. Hozzátették, akár figyelmeztető lövéseket is leadnak, ha a hajó megpróbálja megközelíteni a partokat

A hajó továbbra is a norvég kapitány irányítása alatt halad, de azóta az ausztrál haditengerészet emberei is a fedélzeten vannak, akik többek között azt is igyekeznek megakadályozni, hogy a menekültek elkeseredésükben a tengerbe ugorjanak. Nincs egyetértés a hajó norvég kapitánya és az ausztrál katonák között, az utóbbiak ugyanis azt próbálják elérni, hogy a hajó távolodjon el Ausztráliától és ismét nemzetközi vizekre kerüljön.

Az ausztrál gyorssegélyküldemények ellenére a fedélzeten feszült a hangulat. A nemzetközi segélyszervezetek munkatársai már napok óta a közelben várnak, az "Orvosok határok nélkül" csoport tagjai például a Karácsony-szigetekre érkeztek. A menekültek közül sokaknak kritikus az állapota, hosszú ideje a napon fekve töltik a napjaikat. 43 gyerek és három terhes nő is van közöttük. Csütörtökön Malajzia is bejelentette, nem fogadhatja a menekültekkel teli hajót - írja a la Repubblica.

[origo]

Korábban:
Ausztrál vizeken a menekültekkel teli hajó