Szerbia
ÉLŐ
Anglia

<P class="MsoNormal">Újabb letartóztatás Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Londonban letartóztattak egy férfit, aki feltehetően az egyiptomi székhelyű Iszlám Dzsihád számára végzett pénzgyűjtő tevékenységet. A férfit kihallgatják, és házkutatást tartanak nála.
Vágólapra másolva!

A brit rendőrség terroristaellenes részlegének nyomozói hétfőn Londonban letartóztattak egy 43 éves férfit terrorista csoportok számára végzett pénzgyűjtő tevékenység gyanújával.

A Scotland Yard egyelőre nem hozta nyilvánosságra a személyazonosságát, csupán annyit közölt, hogy az illető kihallgatásával egy időben alapos házkutatás folyik a férfi délkelet-londoni otthonában.

A keddi brit napilapok rendőrségi forrásokból tudni vélik, hogy a férfi állítólag az egyiptomi székhelyű Iszlám Dzsihád számára folytatott adománygyűjtést brit földön. A szervezetet a brit terrorizmus elleni törvény által tilalmi listára helyezték.

A szélsőséges iszlám szervezet vezetőjét Ajman Al-Zavarit, Oszama bin Laden szaúdi terrorista vezér jobbkezének tekintik, és hírszerzési értesülések alapján feltételezik róla, hogy fontos szerepe volt a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon elleni terrortámadások kitervelésében.

A Scotland Yard szóvivője megerősítette, hogy a brit rendőrség folytatja annak a férfinak a kihallgatását, akit a londoni Gatwick repülőtéren a hétvégén vettek őrizetbe. A 36 éves arab férfi Dubaiból érkezett Nagy-Britanniába, és az Egyesült Államokba folytatta volna útját. Az illetőről egyelőre csak annyit közöltek, hogy pontosan ugyanazt az útvonalat használta, mint az a 11 gépeltérítő, akik az év során brit repülőterek érintésével utaztak az Egyesült Államokba.

A Scotland Yard a hétvégén közölte, hogy az amerikai terrortámadásokban részt vevő géprablók közül tízen április és június között a londoni Gatwick és Heathrow repülőterek érintésével Dubaiból utaztak Floridába. Egy tizenegyedik légi kalóz még januárban utazott London érintésével az Egyesült Államokba.

A brit rendőrség őrizetében van két, szintén a terroristaellenes törvény alapján letartóztatott férfi. A velük együtt őrizetbe vett, francia illetőségű Kamel Daudit a brit hatóságok gyorsított eljárás keretében a hétvégén kiadták Franciaországnak.

Korábban:

Több száz gyanúsítottnak lehet köze a támadáshoz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről