A legtöbb merénylő nem tudta, hogy a halálba küldik - bemutatták a bin Laden-kazettát

Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután mutatták be a CNN-en azt a videokazettát, melyet az afganisztáni Dzsalálábádban találtak a város elfoglalásakor. A felvételeken bin Laden láthatóan jót mulat azon, hogy a géprablók közül többen a beszállás előttig nem is tudtak arról, hogy küldetésük öngyilkos akció. A terroristák jóval kisebb kárra számítottak, még őket is meglepte, hogy a WTC tornyai leomlottak.
Vágólapra másolva!

videokazettát,

A november 9-i dátumú felvételen bin Laden és három társa többek között beszél az al-Kaida tagjainak álmairól, amelyben előre látták, amint repülőgépek egy magas épületbe csapódnak. Ezek az álmok állítólag több mint egy évvel megelőzték a támadást, a szaúdi születésű terroristavezér - mint elmondta - jó ómennek vette őket. Ugyanakkor tartott is attól, hogy a terv esetleg kitudódik.

A terroristák a támadások erejét alábecsülték a , a történtek a legderűlátóbb elképzeléseiket is felülmúlták - mondta bin Laden. Eredetileg arra számítottak, hogy az épületek két-három emeletét pusztítják majd el, de bin Laden elmondta: "Tapasztalataim alapján arra számítottam, hogy a gépek hajtóanyaga okozta tűz megolvasztja majd az épület vasszerkezetét a becsapódás helyén, majd összedőlnek az afölötti szintek. Csupán ennyit reméltem"- mesélte a terroristavezér boldogságtól ittas arccal.

Bin Laden elmagyarázta, hogy korábban már "felbecsülték, hogy az ellenségnek számtalan áldozata lesz, akik a toronyban fognak meghalni." Ilyen nagyarányú pusztításra azonban nem számítottak.

A szaudi milliomos hűséges követőinek arról is beszámolt, hogy már korábban biztos információit kapott arra nézve, hogy szeptember 11-én végre fogják hajtani a támadásokat. "Már egy héttel korábban, csütörtökön értesítettek minket arról, hogy az esemény meg fog történni azon a bizonyos napon. Aznap befejeztük a munkát, és a rádió be volt kapcsolva. Aztán meghallottuk a hírt, hogy egy repülőgép eltalálta a Világkereskedelmi Központot. Folytatták a híreket, de egy szó sem esett a támadásról az adás végéig. A hírek végén ismét bemondták, hogy egy repülőgép eltalálta a Világkereskedelmi Központot... Röviddel később közölték, hogy egy másik repülőgép is eltalálta a Világkereskedelmi Központot. A hír hallatán a testvéreket túláradó boldogság töltötte el."

A terroristavezér a felvételen beszélt az akcióban részt vevőkről is. "Az akciót irányító fivéreink közül a legtöbben még azt sem tudták egészen a gépek felszállásáig, hogy mártírhalált kell halniuk. Az akció tervéről semmit sem tudtak, egyetlen betűt sem" - közölte bin Laden. A géprablókkal kapcsolatban még elmondta: kiképezték őket, de a küldetés valódi céljáról nem kaptak tájékoztatást, csupán néhány perccel azelőtt, hogy felszálltak volna a gépre. A legtöbben nem ismerték egymást, mielőtt találkoztak volna a gépen. "Azok, akiket a repülők vezetésére képeztünk ki, nem ismerték a többieket, és a különböző csoportok sem tudtak egymásról" - mondta a terroristavezér, aki a szalagon Mohammed Attát is megnevezte, mint a támadások fő irányítóját.

Egy idősebb férfi gratulált bin Ladennek, mondván: "Ezért a hatalmas tettért mindenki őt dicsőíti, hiszen ez a szent háború csodálatos gyümölcse."

A szobában tartózkodó egyik férfi egy futballmérkőzés megnyeréséhez hasonlította a terrorcselekményeket. A férfi társainak arról számolt be, hogy a nagy eseményről szóló televíziós közvetítésekben egy egyiptomi család például kitörő örömmel fogadta a több ezer ember halálát okozó pusztítások hírét, éppen úgy, mintha a kedvenc futballcspatuk győzött volna. A férfi közölte azt is, hogy reméli, a Ramadán hónapja alatt sikerül újabb akciókat végrehajtani.

A kazettán, melynek nyilvánosság elé tárásáról heves viták folytak a Fehér Házban, először a terroristavezér látható, aki követőivel kedélyesen beszélget a merényletek sikereiről, majd egy lezuhant helikopterrel kapcsolatos képek jönnek, majd ismét bin Laden látható. A felvétel készítője feltehetően a helikopteres képek végétől kezdte rögzíteni bin Ladent és társait, majd a szalag végére érve, nem lévén több kazettája, visszatekerte ezt, és rávette a korábbi felvételekre bin Ladent - írja a CNN.

A hatóságok azért döntöttek a felvétel nyilvánosságra hozása mellett, hogy bin Laden saját szavaival bizonyítsák be a világ előtt: valóban a szaúdi születésű terroristavezér állt az embertelen merényletek mögött. A rossz hangminőség és a fordítás nehézségei miatt korábban el akarták halasztani a felvétel bemutatását. A kazettán négy fordító dolgozott, hogy alapos és pontos fordítást készítsen.