Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Vágólapra másolva!
A Kongói Köztársaságban megkezdődött az elnökválasztás, melyen a mostani államfő gyakorlatilag ellenfél nélkül indul, miután két legesélyesebb vetélytársát kizárták. Az angolai katonák segítségével 1997-ben hatalomra jutott Sassou-Nguesso győzelme további hét évre szilárdíthatja meg hatalmát. Ez a bírálók szerint lényegében királysággá változtatja a köztársaságot.
Vágólapra másolva!

A Kongói Köztársaságban vasárnap reggel megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, amelyen a mostani államfő, Denis Sassou-Nguesso gyakorlatilag ellenfél nélkül indul.

Az egy évtized után megrendezett első elnökválasztás jelentős lépésnek számít a tartós béke megteremtése felé az olajban gazdag közép-afrikai országban, ahol az 1997-ben kitört rövid, de véres polgárháborúban a volt francia gyarmat 2,8 millió lakosságának harmada vált földönfutóvá és több mint 15 ezren vesztették életüket.

A szavazás hitelességét azonban erősen megkérdőjelezi, hogy a szigorú lakhatási szabályokra hivatkozva Sassou-Nguesso két legesélyesebb vetélytársát, Pascal Lissouba korábbi elnököt és Bernard Kolélas volt kormányfőt eleve kizárták az indulók sorából. A két politikus, akiket bűnösnek mondtak ki a polgárháború alatt elkövetett bűncselekményekben, száműzetésben él.

A változás lehetőségére újabb csapást mért, hogy szabálytalanságokra hivatkozva Sassou-Nguesso egyedüli komoly kihívója, André Milongo volt miniszterelnök pénteken visszavonta jelöltségét.

Sassou-Nguesso, aki angolai katonák segítségével jutott hatalomra az 1997-es polgárháborúban, a béke ígéretével felszólította az 1,7 millió választópolgárt, hogy szavazzon a stabilitásra. A Reuters jelentése szerint versenyben maradt hat ellenfele aligha lesz képes elmozdítani hivatalából a mostani elnököt, akinek választási hadjárata messze a leglátványosabb volt.

A győzelem további hét évre szilárdítja meg hatalmát egy januárban népszavazással elfogadott alkotmányreformnak köszönhetően, amely a rendszer bírálói szerint lényegében királysággá változtatja a Kongói Köztársaságot. "A választások csak legitimálják a kormányt, amely erőszakkal ragadta meg a hatalmat" - mondta egy ellenzéki jogász.

Az ellenzék képmutatással vádolta meg a nemzetközi közösséget, mondván: miközben tisztességtelen választásokat kiált Zimbabwében, szemet huny a kongói visszásságok fölött.

Nem hiányzik a könyvtárából?

Michael Chrichton: Kongó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről