Milosevic manipulációval vádolja a törvényszéket

Vágólapra másolva!
Slobodan Milosevic azzal vádolta a hágai Nemzetközi Törvényszéket, hogy a tanúk manipulálásával és féligazságokat tartalmazó vallomásokkal próbálja bizonyítani bűnösségét. A volt jugoszláv elnök egyrészt nem ismeri el a hágai ítélethozókat, másrészt taktikájához tartozik a bíróságot a szerb nép kollektív megbüntetésével vádolni.
Vágólapra másolva!

A háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolt volt jugoszláv elnök kedden ismét lehetőséget kapott arra, hogy keresztkérdéseket tegyen fel a vád egyik tanújának.

Vallomásában előzőleg Hazbi Loku, egy koszovói albán iskolaigazgató a szerb erőknek falujában elkövetett kegyetlenkedéseiről számolt be. Elmondta többek között, hogy a fegyveresek összegyűjtöttek húsz fiatalembert, majd a falu határában ásott gödrökhöz vitték és ott lemészárolták őket.

Milosevic ezúttal is azt próbálta igazolni keresztkérdéseivel, hogy az albánok Nemzeti Felszabadítási Hadserege (UCK) ebben a faluban és a környékén is nagy erőkkel volt jelen, s az atrocitásokért valójában őket terheli a felelősség. A tanú azonban határozottan cáfolta ezeket az állításokat, mire Milosevic kijelentette, hogy vallomása manipulált féligazságokból áll. Milosevic az eddigi kihalgatások során is ugyanezt a taktikát követte: ha nem sikerült az ellene szóló tanút keresztkérdéseivel összezavarnia, a tanúk manipulásával vádolta a bíróságot.

Richard May, a tárgyalást vezető bíró figyelmeztette a politikust, hogy észrevételeit az arra alkalmas időben tegye meg, a tanú meghallgatásakor pedig szorítkozzon a keresztkérdésekre.

Korábban:

Milosevic több ezer szerb tanú segítségére számít

Hága miatt veszélyben a jugoszláv kormány

Tanúskodna Milosevic mellett az orosz ex- kormányfő

Nem hiányzik a könyvtárából?

A Milosevics-klán

Volt egyszer egy Jugoszlávia

A jugoszláviai háború