Djindjic: nem adjuk ki Milutinovicot

Vágólapra másolva!
Zoran Djindjic szerb kormányfő minden kételyt eloszlatva hétfőn megerősítette, hogy Milan Milutinovic jelenlegi szerb elnököt nem adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT), amíg ősszel nem jár le a mandátuma.
Vágólapra másolva!

A hágai bíróság Milutinovic, illetve Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő három másik közeli munkatársa ellen a koszovói fegyveres konfliktus idején elkövetett háborús bűncselekmények miatt emelt vádat. Az említett személyek közül már csak Milutinovic nincs Hágában, illetve Vlajko Stojiljkovic volt szerb belügyminiszter, aki időközben öngyilkos lett.

A jugoszláv igazságügyi minisztérium Milutinovic vádiratát is továbbította a feltételezett háborús bűnösök ügyében eljáró belgrádi körzeti bíróságnak. Djindjic a közép-szerbiai Vrnjacka Banjan rendezett idegenforgalmi börzén hétfőn úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a mandátuma lejártáig Milutinovicot nem adják ki az NT-nek, azután pedig megvizsgálják a hágai illetékesekkel együtt, hogy mi legyen az elnök vádiratával.

A kormányfő közölte azt is, hogy Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok kiadatása nem tartozik Szerbia és Jugoszlávia hatáskörébe. "A törvényszék képviselők továbbra is gyakorolhatnak ránk nyomást, de nem tudjuk Mladicot kiadni azon egyszerű oknál fogva, hogy tudomásunk szerint a tábornok nincs Szerbiában" - mondta Djindjic.

Carla del Ponte hágai főügyész éppen a minap mondta egy nyugati lapnak: biztosan tudja, hogy Mladic Szerbia területén tartózkodik.

Korábban:

Rugova Milosevic ellen vallott Hágában

Rugova elindult Milosevic ellen tanúskodni

Háromnapos határidő a szerb háborús bűnösöknek

Del Ponte UCK-fegyveresek ellen vizsgálódik

Letartóztatásokra készül a szerbiai kormány

Feladja magát a volt jugoszláv vezérkari főnök

Még egy évet tarthat a Milosevic-ügy

Belehalt sérüléseibe a volt szerb belügyminiszter

Nem hiányzik a könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia

A Milosevics-klán

A jugoszláviai háború

Koszovó - egy válság anatómiája

Koszovó tűzfészek