Kiürítették a Születés templomát

Vágólapra másolva!
Elhagyhatták a betlehemi Születés templomát a több mint egy hónapja bent lévők. Elszállították a templomban rekedt 39 fegyverest. A civilek, a külföldi békeaktivisták, szerzetesek és a templom korábbi őrei szabadon távozhatnak.
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A Születés temploma

A CNN hírtelevízió egyenes adásban közvetítette, amikor az első palesztin - magyar idő szerint reggel hat óra után - elhagyta az épületet. A templomban tartózkodókat több autóbusz várta. Az izraeli katonák minden egyes távozó palesztint alaposan átvizsgáltak fémkeresővel. Egy lábán sebesült palesztint hordágyon hoztak ki.

A legszentebb keresztény helyek közé tartozó épületet 38 napja tartották körülzárva az izraeli katonák. A templomban tartózkodó 124 palesztin sorsáról folytatott tárgyalások több ízben megrekedtek. A kiürítéshez vezető megállapodás szerint a fegyveresek közül az Izrael által legveszélyesebbnek tartott 13 palesztin szélsőségest Tel-Avivon át Ciprusra szállítják egy brit katonai géppel, míg 26-an a palesztin irányítású Gázai övezetbe kerülnek izraeli kihallgatás után. A polgári személyek, a külföldi békeaktivisták, szerzetesek és a templom korábbi őrei - személyazonosságuk ellenőrzése után - szabadon távozhatnak.

A templomot elsőként a 13 Ciprusra küldendő fegyveres egyike hagyta el, az első busszal ez a csoport távozott. Ciprus csak közbeeső megálló számukra, a tizenhárom személyt várhatóan az Európai Unió országaiba száműzik, de fogadóikról spanyol diplomáciai forrás szerint csak az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői találkozóján döntenek. A foglyokat állítólag egy larnacai tengerparti szállodában őrzi majd, a ciprusi biztonsági szolgálat.

Izrael a Jordán folyó nyugati partján indított nagyszabású hadműveletének keretében, április 2-án zárta körbe a kereszténység egyik legszentebb helyének számító templomot, miután a hadművelet alatt letartóztatni kívánt palesztinok egy csoportja oda menekült. A mostani megállapodás értelmében a palesztinok elszállítása után az izraeli erők elhagyják Betlehemet.

Palesztin öngyilkos merényletek sorozata után Izrael március 29-én indított nagyszabású hadműveletet, hogy felszámolja a palesztin terroristák bázisait a ciszjordániai városokban és menekülttáborokban. A palesztin autonómia fennhatósága alá tartozó városok sorába nyomult be az izraeli hadsereg, s most Betlehem az utolsó, ahonnan kivonul.

A kedd este egy tel-avivi szórakozóhelyen elkövetett, 15 halálos áldozatot követelő újabb öngyilkos robbantást azonban megfigyelők szerint egy újabb katonai összecsapás-sorozat követheti.

Korábban:

Megegyezés a Születés templománál

Összeomlottak a tárgyalások a Születés templomáról

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története