Bányarobbanás Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Metángázrobbanás következtében legalább hat bányász vesztette életét a föld alatt vasárnap egy kelet-ukrajnai szénbányában.
Vágólapra másolva!

Az ukrán sürgős ügyek minisztériumának vasárnap késő délután tett közlése szerint eddig hat halálos áldozata és 14 sebesültje van a Petrocsavenszk városának Juvilejna bányájában bekövetkezett metángázrobbanásnak.

A mérleg súlyosbodhat, mert két sebesült állapota nagyon súlyos. A minisztérium illetékese úgy nyilatkozott az AFP-nek, hogy összesen 48 bányász dolgozott a szerencsétlenség pillanatában a bányában, és 28 dolgozót sértetlenül a felszínre tudtak hozni, így előzetes információik szerint senki nem maradt lent. Ennek ellenére a mentőosztagok legalább 150 tagja kutat még tovább a helyszínen, hogy megerősítsék: valóban mindenkit kimentettek-e.

A korábbi jelentések még arról számoltak be, hogy a robbanás idején, amely a föld alatt 260 méterrel történt, több mint százan tartózkodtak a bányában.

Két héttel ezelőtt 33 bányász vesztette életét egy tűzvészben a Donyeck város közelében lévő Zaszjadko-bányában. Az ukrán munkavédelmi felügyelet adatai szerint jelenleg Ukrajnában 209 bánya működik, 75 százalékuk metánrobbanás szempontjából igen veszélyesnek minősül, 35 százalékuknál pedig a szénporrobbanás veszélye áll fenn. A kitermelés a világon egyedülállóan kockázatos hőmérsékleti és geológiai viszonyok mellett folyik, a kitermelés átlagos mélysége eléri a 700 métert.