Vágólapra másolva!
A Szlovák Legfelsőbb Bíróság szabadlábra helyezte Ivan Lexát, a szlovák titkosszolgálat volt főnökét. Lexát a közelmúltban fogták el két éves bujkálása után Dél-Afrikában. Vladimir Meciar volt miniszterelnök leghűségesebb kollégáját többek között a köztársasági elnök fiának elrablásával vádolják.
Vágólapra másolva!
A szlovák kémfőnök rémtörténete/nagyvilag/20020716aszlovak.html

Ivan Lexa ismét szabadlábon védekezhet. A SIS nevű szlovák titkosszolgálat 1994-98 közötti főnöke ellen több mint egy tucat vád miatt indítottak eljárást. Korrupcióval, oltárképrablással, emberrablással is vádolták, de még politikai gyilkosság gyanúja is felmerült ellene. Sokak szerint ő szervezte Michal Kovac volt köztársasági elnök fiának elrablását is. Lexát Meciar amnesztiában részesítette négy évvel ezelőtt, és saját képviselői mandátumát is átadta neki, hogy védje a mentelmi jog. A mostani koalíció pártjai szerint Lexa bűnöző, de hiába szeretnék elérni hogy jogerősen elítéljék, évek óta nagyon lassan halad az ügye.

Két évvel ezelőtt, amikor előző vizsgálati fogságából szabadlábra engedték, elszökött Szlovákiából. Néhány hete Dél-Afrikában fogták el, és Szlovákiába toloncolták. Pozsonyban rögtön letartóztatták, vizsgálati fogságba helyezték, de pénteken a Szlovák Legfelsőbb Bíróság szabadon engedte. A szlovák belügyminiszter, aki biztos Lexa bűnösségében így kommentálta a bírói döntést: "Nem tudok szóhoz jutni!"

Szeptemberben választásokat tartanak Szlovákiában, és Lexa a kampány egyik fontos témája. Meciarék szerint politikai koncepciós per áldozata, a kormánypártok viszont rajta keresztül próbálják bemutatni a meciari rezsim korruptságát. Korábban a mostani koalíció több tagja is utalt rá, hogy Meciar pártja megfélemlítette a bírókat, akik nem mernek Lexa ellen ítéletet hozni.