Pakisztán új rakétákat állított hadrendbe

Vágólapra másolva!
A pakisztáni hadsereg olyan új, hazai gyártású rakétákat kapott szerdán, amelyek nukleáris töltetekkel is felszerelhetők. A fegyverek hadrendbe állítása válasz lehet India rakétakísérleteire.
Vágólapra másolva!

A Hatf V Ghauri típusú rakéták átadási ceremóniáján Pervez Musarraf államfő is részt vett, hangsúlyozva: az új fegyverek egyedüli feladata az agresszorok elrettentése és a nemzeti szuverenitás védelme lesz.

Pakisztán ebből a rakétatípusból két változattal rendelkezik: a Ghauri 1 hatótávolsága 1500 kilométer, míg a fejlettebb Ghauri 2-é 2300 kilométer. A kiadott közlemény nem pontosítja, melyik változatot állítják hadrendbe most a pakisztáni haderőnél.

A Jane's Strategic Weapons System című brit szaklap szerint Pakisztán 25-50, míg ősrégi riválisa, India 100-150 atomtöltettel rendelkezik. 1998-ban mindkét ország végrehajtott kísérleti atomrobbantásokat, s ezzel belépett az atomhatalmak klubjába. A két ország az elmúlt fél évszázadban háromszor vívott háborút egymással, s rivalizálásuk állandó feszültséggócot jelent Dél-Ázsiában.

A pakisztáni közlés alig néhány órával követte azt az újdelhi bejelentést, hogy India rakétakísérleteket hajt végre a következő napokban.