Újabb anyahajók indulnak a Perzsa-öbölbe

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok két további repülőgép-hordozót irányít a Perzsa-öböl térségébe - jelentették be kedden Washingtonban. A hordozókon 75-75 harci repülőgép, valamint robotrepülőgépek vannak.
Vágólapra másolva!

Donald Rumsfeld védelmi miniszter rendelete értelmében hamarosan útnak indul az Abraham Lincoln és a Theodore Roosevelt, fedélzetükön a megfelelő hajózó személyzettel - közölte Tom Van Leunen haditengerészeti szóvivő. Az előbbi anyahajó az ausztráliai Perthben horgonyoz, a másik az Egyesült Államok keleti partvidéke előtt vesz részt hadgyakorlaton.

Mindkét anyahajó fedélzetén 75-75 harci repülőgép, valamint robotrepülőgépek találhatók. A Constellation repülőgép-hordozó már a Perzsa-öbölben tartózkodik, míg egy negyedik anyahajó, a Harry Truman a Földközi-tengeren hajózik.

Mozgósították a brit hadsereget/nagyvilag/20030120mozgositottak.htmlHét USA-hadihajó indult a Perzsa-öbölbe/nagyvilag/20030118hetusahadihajo.html

Az amerikai külügyminiszter-helyettes szerint mára csaknem kimerültek az Irakkal kapcsolatos békés opciók. Richard Armitage egy washingtoni beszédében úgy fogalmazott, hogy Szaddám Huszein elnöknek már csak rövid ideje maradt a leszerelésre.

Az iraki vezető azonban "soha nem fogja magától leszerelni fegyvereit". Mindazok, akik hitelt adnak Szaddám szavainak, vakon megbíznak benne, és összekeverik saját vágyaikat a valósággal. Semmilyen jel nem utal arra, hogy az iraki rezsimnek szándékában állna eleget tenni a BT 1441. számú határozatának - jelentette ki Armitage.