Amerikai őrizetben az elfogott al-Kaida-vezér

Vágólapra másolva!
A pakisztáni hatóságok vasárnap reggel átadták az amerikaiaknak az al-Kaida terrorszervezet szombaton letartóztatott egyik vezetőjét. Halid Sejk Mohamedet többek között azzal gyanúsítják, hogy ő tervelte ki a 2001. szeptember 11-i merényleteket 
Vágólapra másolva!

A pakisztáni hatóságok vasárnap átadták az amerikaiaknak Hálid Sejk Mohamedet, az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetőjét, a 2001. szeptember 11-én New Yorkban végre hajtott terrortámadás értelmi szerzőjét. A terroristavezéren kívül további két személyt vettek őrizetbe szombaton az amerikai CIA és a pakisztáni hatóság munkatársai. Egy jelenleg amerikai őrizetben lévő al-Kaida vezető Mohameddel kapcsolatban azt vallotta, hogy kulcsszerepet játszott a 2001. szeptember 11-én történt merényletekben is. A vallomás szerint ő felelt a támadások pénzügyi hátteréért. Mohamed 10 éve, a New York-i World Trade Center elleni első támadás óta vesz részt az al-Kaida tevékenységében - írja a CNN.

Pakisztáni bejelentés szerint a letartóztatott terroristavezér és amerikai fogva tartói már el is hagyták az országot, azt azonban nem tudni, hogy hol és miként.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerint Halid Sejk az al-Kaida terrorszervezet legfőbb tervezője.

A 39 éves kuvaiti születésű, de pakisztáni útlevéllel rendelkező férfi már 1996 óta előkelő helyen szerepel az FBI legveszélyesebb bűnözőit tartalmazó listáján. A washingtoni kormány 25 millió dollárt ajánlott fel a nyomára vezetőnek. A terroristát többek között azzal is vádolják, hogy részese volt annak a Fülöp-szigeteki csoportnak, amely amerikai utasszállító gépek ellen tervezett merényleteket.