Diszkriminatív intézkedések Hongkongban a tüdőgyulladás miatt

Vágólapra másolva!
A halálos áldozatok és a növekvő számú megbetegedések mellett a rejtélyes akut légúti szindróma (SARS) terjedése Hongkongban a legkülönbözőbb területeken mind erőteljesebb diszkriminációhoz vezet. Így egyes szállodák nem fogadják a kínai vendégeket és több orvos is elutasítja a lázas betegek kezelését.
Vágólapra másolva!
Tüdőgyulladás: 4 százalék a halálozási arány/nagyvilag/20030405tudogyulladas.htmlEgyre több országból tiltják ki a távol-keletieket/nagyvilag/20030403egyre.html

Hongkongban a városban a szállodák többsége nem hajlandó vendégeket fogadni Kínából, ahonnan az atípusos tüdőgyulladás kiindult, de már a hongkongi polgárokkal szemben is növekszik a bizalmatlanság. Az orvosok egyre nagyobb számban utasítják el a járványos betegség egyik fő tünetének számító magas láz által gyötört páciensek kezelését, hacsak nem rendelkeznek olyan kórházi igazolással, hogy a láz nem SARS-vírus következménye. A Reuters pedig arról számolt be, hogy a hét végén az egyik temetkezési vállalat elutasította a tüdőgyulladás egyik áldozatának eltemetését.

"Egyre nagyobb számban fordulnak elő különböző diszkriminációs intézkedések, mint ahogy növekszik a megkülönböztetés miatti félelem is" - nyilatkozta a hírügynökségnek Anna Wu, a hongkongi Egyenlő Lehetőségek Bizottsága elnevezésű szervezet elnökasszonya. A bizottsághoz már több mint száz ilyen jellegű panasz érkezett, amelyek egyaránt a betegek, valamint családtagjaik és barátaik elleni diszkriminációról tanúskodtak - közölte az elnök.

Az akut légúti szindróma vírusa az elmúlt év végén ütötte fel a fejét Kínában, míg Hongkongban idén jelentkeztek az első fertőzések. Általános vélekedés szerint a járvány Kínában kezdődött és hamar áterjedt Hongkongra, majd más országokra is. Az úgynevezett atípusos tüdőgyulladás eddig világszerte mintegy 90 halálos áldozatot követelt, és 2500 körül van a megbetegedések száma. A hétmilliós Hongkongban a hatóságok eddig húsz halálos áldozatról, s mintegy 800 fertőzöttről számoltak be.