Malajzia nem engedi be a kínaiakat

Vágólapra másolva!
A malajziai külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy teljesen beszüntetik a vízumok kiadását a kínaiaknak, köztük a hongkongiaknak is - így védekeznek az új típusú tüdőgyulladás terjedése ellen. A hongkongi hatóságok csütörtökön felszólították a malajziai kormányt, hogy vonja vissza döntését.
Vágólapra másolva!

A világszerte eddig mintegy 2700 ember megbetegítő és 106 halálesetet okozó atípusos tüdőgyulladás által leginkább sújtott ázsiai országokban újabb óvintézkedéseket tettek. A hongkongi hatóságok csütörtökön felszólították a malajziai kormányt, hogy vonja vissza döntését, miszerint a betegség terjedése miatt korlátozza a vízumkiadást a hongkongiaknak. A korlátozás nem vonatkozik a kormánydelegációkra és azokra, akik üzleti ügyben mennének Malajziába, és igazolni tudják, hogy nincsenek SARS-ra utaló
tüneteik.

Hongkong a betegség által jelenleg legfertőzöttebb terület. Csütörtökön viszont 97 ember már elhagyhatta a karanténtábort, de szerdán két további halálesetet és 42 újabb fertőzöttet is bejelentettek.

Kuala Lumpur a kanadai, vietnami és tajvani állampolgároktól orvosi igazolást becsatolását igényli a vízumkérelemhez, miszerint nem fertőzöttek.

A Fülöp-szigeteken felszólították az embereket, hogy csak halaszthatatlan esetben vállalkozzanak kínai, azon belül hongkongi utazásra. Hongkongban 150 ezer Fülöp-szigeteki dolgozik.

Szingapúri tudósok is nagy erőkkel dolgoznak a atípusos tüdőgyulladást okozó fertőzésforrások felderítésén az ázsiai ország legnagyobb kórházában, különösen miután egy amerikai tudós figyelmeztetett, hogy a vírus akár örökre Ázsiában maradhat. Egyelőre a vírussal kapcsolatban több a kérdés, mint a válasz, mert az orvosok még az adatgyűjtésnél tartanak.

"Úgy gondolom, fel kell készülnünk arra, hogy a vírus megmarad Ázsiában" - jelentette ki Jim Hughes, az amerikai szövetségi betegségmegelőző központ (CDCP) orvosa. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a vírus megtelepedhet-e tartósan Észak-Amerikában is. Az Egyesült Államokban 148 gyanús esetet tartanak nyilván, de haláleset még nem történt.

Tajvanon két légi utaskísérőnél diagnosztizálták a betegséget, ezzel az esetek száma 23-ra emelkedett a szigetországban. Tajvanon szigorú rendszabályokat vezettek be a fertőzés megállítására, eddig egyetlen haláleset sem történt.