A szegénység miatt is terjed a járvány Kínában

Vágólapra másolva!
Az egészségbiztosítási rendszer átalakítása óta egyre kevesebb kínai fordul orvoshoz, ha megbetegszik, mert nem engedheti meg magának, hogy egy-egy vizsgálatért 3-4 ezer forintnak megfelelő összeget fizessen. Szakemberek szerint ez is hozzájárulhat a néhány hónapja dúló új típusú tüdőgyulladás-járvány terjedéséhez.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Peking EPA

Húsz évvel ezelőtt minden kínai állampolgárnak ingyen vagy egy havi jelképes összegért járt az orvosi ellátás, manapság erre csak az állami alkalmazottak jogosultak. A többiek vagy nem kötnek biztosítást, vagy magánbiztosítónak fizetnek. Ha megbetegszenek vagy baleset történik, azonnal fizetni kell az orvosi ellátásért, az összegnek egy részét később fizeti vissza a biztosító. Közúti balesetnél mindig annak kell fizetnie a mentőknek, aki a balesetet okozta.

Az új típusú tüdőgyulladásra is jellemző torokfájás, láz esetén egy kezelés 3 és 6 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, ezt pedig sokan nem engedhetik meg maguknak, ezért inkább nem mennek orvoshoz és megpróbálják magukat hagyományos kínai praktikákkal vagy a korábban felírt gyógyszerekkel kezelni - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója, Nagy Mercédesz. Egészségügyi szakemberek szerint ez most, az új típusú tüdőgyulladás-járvány miatt különösen veszélyes, mert segítheti a betegség terjedését.

A BBC-nek nyilatkozott egy fiatal kínai nő, aki nem mert elmenni az orvoshoz, mert attól tartott, hogy nem tudja kifizetni a kezelés árát. "Utoljára, amikor torokgyulladással mentem orvoshoz, 12 dollárnak (közel 3 ezer forint) megfelelő összeget fizettem. Most inkább vettem szemcseppet a gyulladás ellen, és abban reménykedem, hogy magától meggyógyul a szemem" - mondta a 27 éves nő.