Az USA nem tud Észak-Korea újabb atomfegyverkezéséről

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány illetékesei szerint az Egyesült Államoknak nincs tudomása arról, hogy Észak-Korea megkezdte volna nyolcezer kiégett atomerőművi fűtőelem újrafeldolgozását, amelyből több atomfegyver előállítására is elegendő plutóniumot vonhatnak ki.
Vágólapra másolva!

Amerikai tisztségviselők pénteken név nélkül nyilatkozva közölték, hogy nincs olyan értesülésük, amely alátámasztaná a fűtőelemek újrafeldolgozásának megkezdését, és semmi okot nem látnak arra, hogy az Egyesült Államok ne vegyen részt a jövő hétre kitűzött pekingi háromoldalú - amerikai-észak-koreai-kínai - tárgyaláson.

A phenjani külügyminisztérium szóvivőjének pénteki nyilatkozata szerint sikeresen halad és végső szakaszában tart nyolcezer kiégett atomerőművi fűtőelem újrafeldolgozása. A nyilatkozat szerint erről tájékoztatták az Egyesült Államokat és más érintett országokat is. A fűtőelemeket a jongbjoni grafitrudas atomerőműben használták fel a kilencvenes évek első felében.

A phenjani nyilatkozat nem tesz említést plutóniumról vagy atomfegyverről, de hangsúlyozza: Phenjan az iraki háború nyomán arra a felismerésre jutott, hogy "hatalmas fizikai elrettentő erőre" van szüksége.

Washington szerint Észak-Korea már most rendelkezik egy vagy két atombombával, és a kiégett fűtőelemekből kinyerhető plutóniumot felhasználva hónapokon belül 6-8 újabb bombája lehet.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közzétett phenjani nyilatkozat szerint a pekingi tárgyaláson "lényeges kérdéseket fognak megvitatni".