Kanada hazahívja iráni nagykövetét

Vágólapra másolva!
Hazarendeli teheráni nagykövetét Kanada, miután az iráni hatóságok eltemették azt az iráni származású kanadai fotóriportert, aki a múlt héten halt meg gyanús körülmények között Iránban. Kanada korábban a holttest hazaszállítását kérte.
Vágólapra másolva!

Kanada szerdán közölte, hogy hazahívja teheráni nagykövetét, és más szankciókat is fontolgat, miután az iráni hatóságok eltemették Zahra Kazemi iráni származású kanadai fotóriporternőt, aki gyanús körülmények között halt meg Teheránban, ahol őrizetbe vették. Ezt Bill Graham kanadai külügyminiszter jelentette be szerdán a CBC televízióban. Kanada korábban a holttest hazaszállítását kérte Irántól.

Kazemit szülővárosában, Sirázban temették el. Iráni közlés szerint ez a fotóriporternő édesanyjának kérésére történt. Kazemi Kanadában élő fia szerint az iráni hatóságok erővel kényszerítették 75 éves nagyanyját arra, hogy az ő nevében is engedélyt adjon a temetésre. A fiú közölte: mindent meg fog tenni azért, hogy exhumáltathassa és Kanadába szállíttathassa anyja holttestét.

Az 54 éves Kazemit azért vették őrizetbe, mert felvételeket készített politikai foglyok hozzátartozóinak tüntetéséről Teheránban. Az iráni hatóságok közölték: az asszony koponyatörés következtében hunyt el, de az még vizsgálat tárgya, hogy ütés vagy baleset miatt tört be a feje. Több tudósító szerint a nőt bántalmazták az iráni rendőrök.