Az al-Kaida vállalta az iraki ENSZ-központ elleni terrormerényletet

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida terrorszervezet vállalt felelősséget a bagdadi ENSZ-központ elleni akcióért, melynek több mint húsz halottja és legalább száz sérültje volt.
Vágólapra másolva!

Az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat jelentkezett a bagdadi ENSZ-központ elleni merénylet végrehajtójaként. Az MTI jelentése szerint ezt az al-Haját című arab újság internetes kiadása közölte.

Bagdadban múlt kedden hajtottak végre merényletet az ENSZ helyi központi irodája ellen. Egy többmázsányi robbanóanyaggal megrakott teherautó nekirohant a korábban hotelként működő épületnek. A detonáció következtében a központ három emelete összedőlt.

Az akciónak több mint húsz halottja és legalább száz sérültje volt. A merényletben életét vesztette Sergio Vieira de Mello, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, valamint az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) iraki koordinátora is.

A terrorcsoport de Mellót "George Bush amerikai elnök barátjaként, valamint az amerikaiak első számú ENSZ-beli embereként" említi, akinek "a washingtoni kormány óhajának megfelelően Kofi Annan ENSZ-főtitkár örökébe kellett volna lépnie". A brazil ENSZ-diplomata ezenkívül "az iszlám ellen harcoló keresztesek közül való volt" - olvasható a levélben

Az al-Haját által ismertetett levélben az is szerepel, hogy a merénylők, vagyis "a muzulmán hit szent harcosai" támadásuk során arra törekedtek, hogy minél kevesebb ártatlan polgári személy halálát okozzák.