Meglőtték Jaszin sejket, a Hamász alapítóját

Vágólapra másolva!
Megsebesült szombaton Ahmed Jaszin sejk, a radikális palesztin Hamász mozgalom megalapítója egy izraeli rakétatámadásban. A szervezet vezetői válaszul halálosan megfenyegették az izraeli kormányfőt, és azt mondták: " Izraelben kinyílnak a pokol kapui".
Vágólapra másolva!

Izraeli katonai repülőgép lőtt ki rakétákat egy ismert palesztin aktivista gázai házának egyik lakására, ahol a Hamász vezetősége tanácskozott a szervezet szellemi vezetőjének tekintett Jaszin sejk elnökletével. A hírt az izraeli hadsereg közleményben erősítette meg, hozzátéve, hogy folytatja harcát a palesztin szélsőségesek ellen. A közleményben az áll: a hírszerzés értesülései szerint a megbeszélésen újabb, izraeliek elleni terrortámadásokat készítettek elő a Hamász-tagok.

Hírügynökségi jelentések szerint az egyik rakéta nagy lyukat ütött a lakás mennyezetén. A tolószékhez kötött, vak Hamász-vezető egyes források szerint a jobb vállán, mások szerint a kezén sérült meg. A jelentések szerint a támadásban tíz további személy sebesült meg. Jaszint kórházba szállították. Arafat palesztin elnök este telefonon hívta föl Jaszin sejket, és örömét fejezte ki, hogy a vezető megúszta az izraeli támadást.

A Hamász ezután halálosan megfenyegette az izraeli miniszterelnököt.A kórház előtt, ahová Jaszint vitték, a Hamász katonai szárnyának egyik vezetője azt kiabálta egy hangszóróba: "Saron következik, az ő fejét követelik radikális csoportjaink." Abdel Aziz Rantiszi, gázai Hamász-aktivista azt mondta: "Izrael megfizet a Jaszin elleni támadás miatt." "Most kinyílnak a pokol kapui" - mondta. Az izraeli rendőrség a legmagasabb fokú készültségbe lépett szombat este. A katonai rádió szerint szigorították a biztonsági intézkedéseket a közterületeken és a közlekedésben.

Lemondott a palesztin miniszterelnök/nagyvilag/20030906lemondott.html

Izrael eddig a Hamász 11 tagját ölte meg augusztus 21. óta, válaszul egy izraeli busz ellen Jeruzsálemben végrehajtott, 22 ember halálát okozó öngyilkos merényletre.