Rabszolgagyerekek után kutatnak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Rabszolgagyerekeket mentetek meg az afgán hatóságok. Az elrabolt fiúkat valószínűleg Pakisztánba csempészték az emberkereskedők, hogy rabszolgának adják el őket. Az Unicef jelentése szerint a pakisztáni iszlám szélsőséges pártok előszeretettel vásárolnak afgán fiúkat, hogy magánhadseregeket szervezzenek belőlük.
Vágólapra másolva!
Gyerek rabszolgákat szabadítottak fel Ghánában/nagyvilag/20030911gyerekrabszolgakat.html

Ötven fiút tartóztattak fel a hatóságok Észak-Afganisztán hegyes vidékein. A fiúk nyolc embercsempész vezetésével Pakisztán felé tartottak, amikor a rendőrök elfogták a csoportot. A gyerekek, akik közül a legfiatalabb négy éves is volt, az északi Badakhaszán tartományból származtak. Az afganisztáni hatóságok nyolc embercsempészt tartóztattak le az ügy kapcsán.

Az afgán hatóságok feltételezései szerint a gyerekeket Pakisztánba és Iránba vitték volna, vallásos iskolákba. Olyan feltételezések is vannak azonban, hogy az emberkereskedők szex rabszolgának akarták eladni a fiúkat.

Az UNICEF nemzetközi gyermekvédelmi szervezet szerint Afganisztán elmaradott vidékein emberkereskedők vásárolják fel a szegény családok gyermekeit. A szülőknek azt ígérik, hogy a fiúkat "vallásos nevelésben, és isteni megvilágosításban" részesítik.

A megszerzett gyerekek tényleg vallásos iskolákba kerülnek, itt azonban megfelelő agymosás után az iszlám fundamentalista pártok katonáivá nevelik őket. Ráadásul a gyerekek gyakran válnak nemi erőszak áldozatává.

A segélyszervezet azt követeli az afgán vezetéstől, hogy tegyenek lépéseket a gyermekkereskedelem ellen. Noha Afganisztánt a szövetségesek ellenőrzik, az Ahmed Karzai vezette központi kormányzat hatalma nemigen nyúlik túl Kabul határain. A helyi hadurak támogatják az emberkereskedőket, ezért a hatóságok csak a legritkább esetben tudnak fellépni ellenük.