Észak-Korea hajlandó tovább tárgyalni atomprogramjáról

Vágólapra másolva!
Az MSZP képviselőcsoportja négypárti egyeztetést javasol az állampolgársági törvény elemzéséről és esetleges módosításáról, valamint javasolja, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) illetékes szakbizottsága is üljön össze, és a két testület munkáját követően még ez év decemberében hívják össze a Máértet.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea hajlandó tovább tárgyalni atomprogramjáról

Elvi egyezség született Kína és Észak-Korea között csütörtökön arról, hogy felújítják a phenjani atomprogrammal kapcsolatos válság megoldását célzó hatoldalú tárgyalásokat - jelentették be egyidejűleg Pekingben és Phenjanban.

A kínai állami televízió arról számolt be, hogy az elvi megállapodás Vu Pang-kuo, a pekingi törvényhozás elnöke, a kínai kommunista párt második embere és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető között jött létre Phenjanban. A kínai politikus háromnapos "jószolgálati" látogatáson tartózkodik Észak-Koreában. Mindkét fél elviekben egyetértett abban, hogy a hatoldalú tárgyalásoknak folytatódniuk kell - jelentette be a televízió.

Kína és Észak-Korea egyaránt támogatja a válság békés, párbeszéd útján történő megoldását - hangzott el a tudósításban. Arról nem esett szó, hogy mikor kerülhet sor a tárgyalások újabb fordulójára. A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Phenjan kész részt venni a tárgyalásokon, feltéve, hogy azok egy kölcsönösségen alapuló megoldás megszületését segítik elő.

Az amerikai kormány csütörtökön üdvözölte a Phenjan tárgyalási készségéről szóló hírt. Scott McClellan fehér házi szóvivő az elnöki különrepülőgép fedélzetén közölte újságírókkal: George Bush elnök "igen világosan megmondta, hogy a többoldalú folyamat adja a legnagyobb reményt közös célunk elérésére, arra, hogy Észak-Koreát rábírjuk a nukleáris ambícióiról való lemondásra".

Észak-Korea hosszú ideje követeli, hogy az Egyesült Államok kössön vele megnemtámadási szerződést, mielőtt Phenjan lemondana atomprogramjáról. Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán és a két Korea részvételével korábban hatoldalú tárgyalásokat folytatott az észak-koreai atomprogramról; a megbeszéléseken e program beszüntetésére kívánták rávenni a phenjani vezetést. Ez utóbbi viszont közölte, hogy csak akkor érdekelt a hatoldalú megbeszélések felújításában, ha az Egyesült Államok hajlandó tárgyalni a megnemtámadási szerződésről.