Robertson búcsúlátogatáson Koszovóbana

Vágólapra másolva!
A soknemzetiségű koszovói társadalom és a nemzeti közösség közötti tolerancia megteremtése mellett foglalt állást hétfőn a dél-szerbiai tartományban tett búcsúlátogatásán George Robertson NATO-főtitkár. Robertson megbízatása decemberben jár le.
Vágólapra másolva!

George Robertson főtitkári minőségében utoljára járt hétfőn Koszovóban, tárgyalt Harri Holkerivel, a tartományi ENSZ-misszió (UNMIK) vezetőjével, Holger Kammerhoffal, a KFOR főparancsnokával és a koszovói albán politikai vezetéssel. A főtitkár nem hagyta ki az alkalmat, hogy személyesen tájékozódjék "a terepen", s meglátogassa a tartomány lakóit. Tárgyalópartnerei kíséretében, két gyerekkel kézen fogva sétált végig egy észak-koszovói település utcáin, ahol szóba elegyedett hazatért szerb menekültekkel.

"Slobodan Milosevic egy etnikumból álló Koszovót képzelt el, de mi meg akarjuk teremteni a soknemzetiségű tartományt" - hangoztatta Robertson, aki hazatérésre szólította fel a szerb menekülteket. Felhívta a szerb és az albán vezetőket, hogy ne csak szóban támogassák a menekültek visszatérését.

Robertson meggyőződését fejezte ki, hogy 2005 közepéig Koszovó eléri a demokratizálódásnak azt a szintjét, amely lehetővé teszi, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a tartomány jövőbeni státusáról.