USA: alkotmánysértő a melegek házassági tilalma

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek nyilvánították az egyik amerikai államban a homoszexuálisok házasságkötésének tilalmát. Az Egyesült Államokban nem köthetnek házasságot a melegek, az azonos neműek közötti szexet tiltó törvényeket is csak idén törölték el.
Vágólapra másolva!

Massachusetts állam legfelsőbb bírósága kedden határozatot hozott, amely szerint az állam alkotmányellenesen tiltja meg a homoszexuális pároknak, hogy összeházasodjanak - jelentette a CNN. A bíróság 180 napot adott az állam törvényhozásának arra, hogy megoldást találjon a jogi problémára. A bíróság azt követően kezdett el foglalkozni az üggyel, hogy több meleg pár - férfiak és nők egyaránt - panaszt tettek, amiért nem engedélyezték számukra a házasságkötést.

Az Egyesült Államokban nem köthetnek házasságot a homoszexuálisok. Egyedül Vermont államban engedélyezik a meleg pároknak, hogy a házassághoz hasonló jogi keretek között éljenek.

Ebben az évben ugyanakkor az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte több államban is az olyan törvényeket, amelyek tiltották az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot. Ezt többen olyan lépésként értékelték, amely megnyithatja az utat a melegek házasságkötése felé. Az ügyben korábban megszólalt George Bush amerikai elnök is, aki azonban amellett érvelt, hogy házasságot csak különböző neműek köthessenek egymással.