Új választásokat írtak ki Grúziában

Vágólapra másolva!
Kitűzte az új választások időpontját a grúz parlament. A testület kijelentette, legfontosabb feladata az ország stabilitásának fenntartása, ezért a 2004 január 4-én tartandó választásokig együtt marad. A grúz legfelsőbb bíróság kedden érvénytelennek nyilvánította a november 2-án tartott parlamenti választások eredményét. Ezt a legfelsőbb bírói testület szóvivője jelentette be, külön megjegyezve, hogy a határozat végleges, fellebbezésnek nincs helye.
Vágólapra másolva!

A grúz parlament 2004. január 4-re új választásokat írt ki, miután az ország legfelsőbb bírósága érvénytelennek nyilvánította a november 2-i választások eredményét. A grúz állami televízióban ismertetett döntés szerint érvénytelen a pártlistákról a parlamentbe bekerült 150 képviselő megválasztása, a 85 egyéni választókerületben indult jelöltekre leadott szavazatok összeszámlálását pedig leállították.

Hírügynökségi jelentések szerint a bírósági döntés ismertetésekor jelenlévők ünneplésben törtek ki. A parlament a bírósági határozat ellenére úgy döntött, hogy az új választásokig a helyén marad. A képviselők az ország stabilitásának megőrzésével indokolták döntésüket.

A november 2-i választásokon a kormánypárti Új Grúziáért tömörülés a szavazatok 21,32 százalékát szerezte meg, a pártlistáról 38 képviselője jutott a parlamentbe. Az Aszlan Abasidze, a Grúziához tartozó Adzsár Autonóm Köztársaság elnöke által vezetett Újjászületés párt végzett a második helyen 18,84 százalékkal. Ez a párt - bár hivatalosan ellenzéki - az utóbbi időben Eduard Sevardnadze lemondott elnököt támogatta. A harmadik a legjelentősebb ellenzéki erő, a Mihail Szaakasvili volt igazságügy-miniszter vezette jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom lett 18,8 százalékkal - jelentette az MTI.

A közvélemény-kutatások előrejelzéseitől gyökeresen eltérő választási eredményt az ellenzék csalásokra hivatkozva kétségbe vonta. A választási csalásokat utóbb elismerte egy magas rangú kormányzati tisztviselő. Az ellenzék emiatt megmozdulásokat szervezett a hétvégére, melyek eredményeképpen vasárnap lemondott Eduard Sevardnadze grúz elnök.

Az elnök holléte sokáig találgatásokra adott okot, főleg azután, hogy Németország meghívta Sevardnadzét. Ő azonban kijelentette, hogy Grúzia a szülőhazája, és tartozik annyival az országnak, hogy ott marad. Az ideiglenes elnök védelmet ígért neki.

Mihail Szaakasvili az ellenzéki megmozdulások fő szervezője és vezető személyisége bejelentette, hogy az új választásokon indul az elnöki posztért.