Diplomatákat és hírszerzőket öltek meg az iraki gerillák

Vágólapra másolva!
Tizenegy halálos áldozata van a hét végi iraki gerillatámadásoknak. Két japán diplomata, hét spanyol hírszerző és két amerikai katona halt meg három rajtaütésben. A két japán diplomata halála kérdésessé teszi, hogy japán katonailag is rész vesz e az iraki rendteremtésben, vagy továbbra is csak pénzzel támogatja az újjáépítést. A megszálló amerikai csapatok jelentései szerint a hét végén "több tucat" iraki ellenállót fogtak el, köztük öngyilkos merényletek szervezőit.
Vágólapra másolva!
Titkos fegyverraktárra bukkantak az iraki rendőrök/nagyvilag/20031130titkos.html

Két japán diplomata meghalt, libanoni sofőrjük pedig megsebesült, amikor iraki gerillák tüzet nyitottak rájuk Tikrit közelében. A diplomaták élelemért állították meg autójukat, ekkor történt a támadás. A két diplomata egy újjáépítésről tartott konferencián vett részt Tikritben.

A diplomaták halála nem változtat Japán eddigi álláspontján – jelentette ki Koizumi Dzsunicsiró japán miniszterelnök "Japán felelőssége, hogy humanitárius és újjáépítési segélyt nyújtson Iraknak" - mondta Koizumi. A diplomaták halála ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy Japán küld e harcoló alakulatokat Irakba.

Hilla közelében hét spanyol hírszerzőt öltek meg iraki fegyveresek. Szemtanúk beszámolója szerint a rajtaütés igen jól szervezett volt: a spanyolok két terepjáróját autóval követték a gerillák, majd az út széléről is tüzet nyitottak rájuk. Az akna és gránáttűzben mindkét terepjáró kiégett. A nyolctagú spanyol hírszerzőcsoportból csak egy ember élte túl a támadást.

Egy újságíró beszámolója szerint a helyszínen később nagy tömeg verődött össze. Az emberek a spanyolok holttesteit rugdosták, miközben azt kiabálták: "lelkünket és vérünket áldozzuk érted Szaddám" - tudósít a BBC News.

Federico Trillo spanyol igazságügy miniszter szerint a spanyol felderítők meggyilkolása támadás a demokrácia ellen. A spanyol kormány a lakosság rosszallása ellenére az amerikaiak egyik legelkötelezettebb európai támogatója volt az Irak elleni támadás idején. Spanyolország 1200 fős kontingenssel vesz részt az iraki rendteremtésben, a lengyelek irányította körzetben.

Ugyanakkor két amerikai katona meghalt, egy társuk pedig súlyosan megsebesült, amikor konvojukat támadás érte Bagdadban. Előzőleg Ricardo Sanchez altábornagy, az Irakban állomásozó amerikai szárazföldi csapatok parancsnoka kijelentette, az utóbbi két hétben harminc százalékkal kevesebb támadás érte az amerikai csapatokat, mint az azt megelőző hónapokban - írja a CNN.

Sanchez elmondta: az országba állomásozó amerikai csapatok olyan harcmodorra váltanak, amelyben "megfelelő keveréke található a nehéznek és a könnyűnek". Az altábornagy szerint a gerillák ellen a jövőben könnyű fegyverzetű, gyorsan mozgó egységeket vetnek majd be, és jobban támaszkodnak a felderítésre is.

Az amerikaiak jelentése szerint a hét végén "több tucat ellenállót" fogtak el. Az elfogottak között van több olyan személy, akik külföldi szélsőségeseket csempésztek az országba. Az iraki öngyilkos merényleteket az amerikaiak szerint külföldi harcosok követik el.