Szaddám együttműködik, de nem segít

Vágólapra másolva!
Válaszol fogvatartói kérdéseire Szaddám Huszein. Az amerikaiak jelentése szerint azonban a diktátor mindent tagad. Közben megadta magát az amerikai erőknek a bukott iraki rezsim második számú vezetője, Izzat Ibrahím ad-Dúri, aki a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának alelnöke volt. Szaddám Huszein hívei tüntetéseket szerveztek Irak-szerte, a megmozdulásokon többen is meghaltak. Egy török ügyvéd jelentkezett, hogy szívesen képviselné a diktátort bírósági tárgyalásán. Svédország bejelentette, hogy náluk raboskodhat Szaddám, ha börtönre ítélik.
Vágólapra másolva!

Együttműködik fogvatartóival, de mindent tagad az elfogott iraki diktátor. Szaddám Huszein válaszol kihallgatói kérdéseire, azonban válaszai nem tartalmaznak érdemi információt. Szaddám tagadja, hogy országa vegyi fegyverekkel rendelkezett volna a háború előtt. Az amerikaiak elsősorban az iraki ellenállókról szeretnének információhoz jutni, azonban a bukott diktátor tagadja, hogy köze lenne a felkeléshez.

Szaddám egyáltalán nem tanúsít megbánást: szidalmazta a vallatásán jelen lévő négy kormányzótanács-tagot. A vasárnap esti kihallgatáson a diktátor védelmébe vette Kuvait 1990-es lerohanását, mondván, hogy csapatai ősi iraki földet szereztek vissza. Az 1988-as több mint ötezer emberéletet követelő Halabdzsa kurd falu elleni gáztámadás Szaddám szerint az irániak műve volt.

A Szaddámot vallató tisztek szerint lehetséges, hogy a diktátor csak hetek vagy akár hónapok múlva „nyílik meg” vallatói előtt. Szaddámtól azonban már most is igen fontos dolgokat kérdeznek: azt remélik, hogy a fizikai és a szellemi fáradtság miatt az elfogott diktátor akaratlanul is lényeges információkat adhat ki.

Palesztin rokonszenv

A Szaddám Huszein melletti rokonszenvet a palesztinok is kifejezték: a palesztin kormánylapban, fizetett hirdetésben nyilvánították ki szolidaritásukat "Szaddám Huszein vezető elvtárssal". A reklám szövege szerint Szaddám hős, aki "a palesztinok szemében mindig az arab méltóság jelképe marad", és "méltósággal és határozottan száll szembe a megszállóval most, a fogságban is, mint ahogy tette a hatalom csúcsán és az ellenállás időszakában is".