Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Rapzenével kínozták a zarándokot az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Egy libanoni zarándok tévedésből, április óta az Irakot megszálló amerikai csapatok fogságában volt. A zarándokról azt hitték, hogy az amerikai csapatok elleni harc végett érkezett Irakba. A férfi hazatérte után számolt be a fogság megpróbáltatásairól. A beszámolók alapján az amerikaiak fizikailag nem bántalmazták foglyaikat, de hangos rapet hallgatnak pszichikai kínzás gyanánt, és munkára kényszerítették őket.
Vágólapra másolva!
Szaddámot testőre árulhatta el/nagyvilag/20031218szaddamot.html

Tévedésből töltött hónapokat egy iraki amerikai fogolytáborban egy libanoni állampolgár. Mohamed Dzsaber társaival zarándoklatra indult Irakba, hogy Kerbala környéki szent helyeket keressenek föl. A négy férfit egy iraki taxisofőr adta át az amerikaiaknak, akik akkoriban száz dollárt fizettek minden egyes elfogott "külföldi harcosért".

"Azt kérdezték, miért vagyunk Irakban, és hogy azért jöttünk-e Irakba, hogy ellenük harcoljunk. Mondtuk nekik, hogy csak a kerbalai szent helyeket jöttünk meglátogatni" - mesélte Dzsaber a Reuters hírügynökségnek.

Az amerikaiak egy speciális, külföldi harcosok őrzésére létrehozott táborba zárták Dzsabert és társait. "Nem kínoztak minket a szó szoros értelmében, de rapet üvöltettek a fülünkbe, és olykor megvonták az élelmiszert" - meséli megpróbáltatásait a zarándok - "szeretem a rapet, de nem mertem nekik szólni, nehogy jazzt tegyenek föl helyette."

Dzsabert és társait hat napon keresztül összebilincselve, bekötött szemmel tartották. Elmondása szerint ez alatt az idő alatt nem kaptak enni sem. Ezt követően egy Umm Kaszr környéki fogolytáborba szállították őket, ahol elfogott külföldi harcosokat őriznek. Dzsabar elmondása szerint több száz külföldi volt a táborban, Szíriából, Iránból, Jordániából, Szudánból, és voltak köztük palesztinok is.

Az amerikaiak a rabok egy részét dolgoztatták: homokzsákokat töltettek, vagy ládákat cipeltettek, vagy szemetet szedettek velük. A Nemzetközi Vöröskereszt jelentése szerint három fogoly súlyosan megsérült. Dzsaber szerint a foglyok aknára léptek, amikor az amerikaiak szemetet szedettek velük.

Az amerikaiak állítása szerint az utóbbi hónapokban összesen háromszáz "idegen harcost" fogtak el Irakban. Szíria ugyan megpróbálja őrizni sivatagi határait, de az ország arra kérte az Egyesült Államokat, hogy a határ iraki oldalán is tegyenek meg mindent az ellen, hogy újabb harcosok szivárogjanak be Irakba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről