Alkotmánymódosítással tiltaná a melegházasságot Bush

Vágólapra másolva!
Az azonos neműek összeházasodását tiltó alkotmánymódosítási javaslatot hagyott jóvá George Bush az USA elnöke. Bush szerint meg kell védeni a házasság intézményét, ezért sürgeti a Kongresszust arra, hogy szavazzák meg az alkotmánymódosítást. A demokrata part szerint Bush csak újraválasztásához szeretne szavazókat szerezni azzal, hogy fellép a melegek házassága ellen. Az azonos neműek házassága körüli vitát egy Massachusetts-i bíróság döntése indította el 2003-ban, amely alkotmányellenesnek minősítette azt, hogy az azonos neműek nem köthetnek házasságot.
Vágólapra másolva!

Bush támogatásról biztosított egy alkotmánymódosítási javaslatot, amely megtiltaná az azonos neműek házasságkötését az Egyesült Államokban. Bush azzal indokolta döntését, hogy meg kell védeni a házasság intézményét.

"Ha meg akarjuk akadályozni azt, hogy a házasság jelentése örökre megváltozzon, meg kell változtatnunk az alkotmányt, hogy Amerikában megvédhessük a házasságot" - indokolta döntését az elnök.

Ahhoz, hogy az alkotmányt módosíthassák az USA tagállamainak háromnegyede kell, hogy elfogadja a módosítást. Ugyanakkor a szenátorok kétharmadának támogatására is szükség van - írja a BBC News.

Bush-t elmondása szerint az vezette az alkotmánymódosítási javaslat aláírására, hogy "növekvő kétellyel" figyelte a Massachusetts-i, és a San Francisco-i eseményeket. Massachusetts állam bírósága a közelmúltban alkotmányellenesnek nyilvánította az azonos neműek házasságának megtiltást.

Ugyanakkor San Francisco polgármestere engedélyezte a melegek az azonos neműek házasságkötését, ezért meleg párok ezrei mentek a városba házasodni. A polgármester annak ellenére engedélyezte a meleg házasságot, hogy Kalifornia állam törvényei nem ismerik el az azonos neműek házasságát, ezért a San Francisco-I intézkedés ellen már Shcwarzenegger kormányzó is felemelte a szavát - írja a CNN.

Ugyanakkor a Demokrata part Bush kampányfogásának minősítette azt, hogy pont az elnökválasztás évében lép fel a melegek házassága ellen. John Kerry, Bush reménybeli demokrata kihívójának szóvivője szerint "Bush újraválasztási stratégiája az, hogy olyan kérdéseket vesz elő, amelyek megosztják az embereket, és az így kialakuló félelem megosztja a nemzetet". A Demokraták szerint Bush az igazi problémákról akarja elterelni a figyelmet, amikor a melegek házasságkötését támadja.