Leváltották Szerbia rendőrfőnökét

Vágólapra másolva!
A szerb kormány menesztette csütörtökön Sreten Lukic országos rendőrfőnököt, akit a koszovói válság idején elkövetett háborús bűncselekményekkel vádol a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A kormány csütörtöki ülése után kiadott közleményében tájékoztatta erről a nyilvánosságot.
Vágólapra másolva!

Sreten Lukic belügyminiszter-helyettes, a közbiztonsági szolgálat parancsnoka, valamint a rendőrség és a hadsereg három másik tábornoka ellen tavaly októberben emelt vádat az NT. A vádirat szerint emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat az 1998-99-es koszovói válság idején.

A súlyos vádak ellenére Lukic a szerdán leköszönt kormány bizalmát élvezte, kiadatásról pedig végképp nem volt szó. A rendőrtábornok ugyanis elévülhetetlen érdemeket szerzett a bűnözés elleni harcban. Zoran Djindjic miniszterelnök meggyilkolása után kulcsszerepet vállalt az alvilág ellen indított hadjáratban, saját kezűleg kattintotta rá a bilincset a miniszterelnök feltételezett gyilkosának, Zvezdan Jovanovicnak csuklójára.

Belgrádban dacot és ellenkezést váltott ki a vádemelések híre, Zoran Zivkovic szerb kormányfő egyenesen a reformokra mért csapásként értékelte ezt. Többen megfogalmazták azt a véleményt, hogy Hága ezzel a lépéssel nagyban hozzájárult a radikális jobboldal előretöréséhez Szerbiában.

A Lukic iránti rokonszenv oly nagy volt, hogy néhány nappal a vádemelés után több ezer rendőr tüntetett Belgrád főterén. Dusan Mihajlovic belügyminiszter saját pártjának jelöltlistáján előkelő helyet is kínált neki a választások előtt, de Lukic nem jutott hozzá a képviselői mandátummal járó mentelmi joghoz, mert a miniszter pártja kiesett a parlamentből.

Nem tudni a rendőrtábornok leváltásának okát. Emlékezetes azonban, hogy a március 12-i merénylet után bevezetett rendkívüli állapot idején a rendőrség Kostunica két bizalmasát, egyik tanácsadóját és a katonai elhárítás parancsnokát gyanúsította meg azzal, hogy tudtak a készülő merényletről. Az utóbbi, Aco Tomic ellen vádat is emeltek.

Nem valószínű, hogy az új szerb kormány Lukic kiadatására készül, ez esetben ugyanis a szerbiai szocialisták megvonnák tőle a támogatást, ami bukásához vezetne.