Egy pártból áll majd a grúz parlament

Vágólapra másolva!
Az összes elnyerhető mandátum Mihail Szaakasvili elnök szövetségeseinek jutott a vasárnap lezajlott grúziai parlamenti választásokon - ezt tükrözik legalábbis az első, nem hivatalos adatok, amelyeket egy helyi televízió közölt a választóhelyiségekből kilépő szavazók megkérdezése alapján. A Rusztavi-2 televízió felmérése szerint Szaakasvili Nemzeti Mozgalom - Demokratikus Frontja a szavazatok 78,6 százalékát szerezte meg. Mivel a 19 többi pártból egyetlenegynek sem sikerült átlépnie a parlamentbe kerülés hét százalékos küszöbét, kizárólag Szaakasvili híveiből, illetve függetlenekből fog állni az új összetételű törvényhozó testület
Vágólapra másolva!

A mostani szavazás a múlt novemberi választások érvénytelenített részét pótolta. Az akkor még ellenzékben levő Szaakasvili és hívei csalást kiáltottak, s az általuk szervezett népi tiltakozó mozgalom Eduard Sevardnadze előző államfő (volt szovjet külügyminiszter) bukásához vezetett. A legfelsőbb bíróság Sevardnadze távozása után érvénytelenítette a november 2-i választásokon megszerzett összes pártlistás mandátumot, vagyis a mandátumok kétharmadát. Csak az egyéni választókörzetekben elnyert 85-öt hagyta érvényben.

A központi választási bizottság értékelése szerint a mostani, vasárnapi szavazás túlnyomórészt incidensektől mentesen zajlott le, csupán az Adzsár Autonóm Köztársaságban próbálták megfélemlíteni néhány helyen a választási bizottságokat és a szavazókat a terület Sevardnadzéhez húzó, Szaakasvilivel szemben álló hatóságainak hívei. Az adzsár vezetés ellenben csalással vádolja a grúz központi vezetést. Aszlan Abasidze, az Adzsár Autonóm Köztársaság kormányának feje szerint rendellenességek történtek a választásokon.

Az Egyesült Államok kormánya jelezte korábban, hogy támogatja Szaakasvilit és kormányát a volt szovjet köztársaság stabilitásának megszilárdításában. Jelentős amerikai érdek fűződik a kaukázusi ország szilárd belső biztonságához, mert Grúzián át fontos nyugati olajvezeték húzódik, amelynek a Kaszpi-tenger olaját kell majd Földközi-tengeri kikötőkig szállítania, hogy ily módon megkerülhető legyen Oroszország területe a kaszpi-tengeri olajkincs szállításában. Richard Miles, az Egyesült Államok tbiliszi nagykövete egy kicsit mégis csalódottnak mondta magát az első exitpoll-eredmény ismeretében. Kijelentette: remélte, hogy az ellenzék is elnyer legalább egy-két helyet a parlamentben, mert "minden demokráciának szüksége van parlamenti ellenzékre".