Chiracot büntették a francia szavazók

Vágólapra másolva!
A baloldali ellenzék váratlan előretörését hozták a hét végi francia helyhatósági választások. Chirac elnök pártját a népszerűtlen gazdasági intézkedések miatt büntették a szavazók. A választási eredmények ismeretében valószínű, hogy Chirac személycseréket hajt végre a nem túl népszerű Raffarin-kormányban.
Vágólapra másolva!
Az al-Kaida fenyegetése miatt jobban védték Chiracot/itthon/20040224azalkaida.html

Földindulásszerű győzelmet aratott a baloldali ellenzék a francia helyhatósági választásokon. A huszonhat körzet közül huszonegyben győzött a baloldal, az ellenzékiek a szavazatok 51 százalékát szerezték meg. A választási részvétel igen magas volt: a francia szavazók kétharmada járult az urnák elé vasárnap.

Chirac elnök kormánypártja mindössze a szavazatok 38 százalékát tudta megszerezni. Elemzők szerint a baloldali előretöréshez jelentősen hozzájárult, hogy ez alkalommal nem aktivizálták magukat a szélsőjobboldali szavazók, így Le Pen bevándorlásellenes Nemzeti Frontja csak a szavazatok 13 százalékát tudta megszerezni - tudósít a Reuters hírügynökség.

A baloldali előretörés legfőbb oka azonban az, hogy a franciák elutasítják a jobboldali Raffarin-kormány gazdasági reformjait. A megszorító intézkedéseket tartalmazó csomag, amelynek végrehajtását Chirac köztársasági elnök szorgalmazza, most a helyhatósági választásokon bosszulta meg magát. A reformintézkedések csökkentenék a szociaális intézmények, az oktatás és az egészségügy forrásait.

A választási eredményekre reagálva Raffarin miniszterelnök kijelentette, hogy bár "Franciaország kinyilvánította véleményét," a gazdaság állapota miatt azonban "a reformokat folytatni kell, mert szükség van rájuk" - írja a CNN.

Ugyanakkor a választási eredmény lehetséges, hogy Raffarin miniszterelnöki székébe kerülhet. A gyenge választási szereplés miatt Chirac biztos, hogy átalakítja majd a kormányt, és ha így tesz, valószínű, hogy meneszti a nem túl népszerű miniszterelnököt. Elemzők szerint népszerűsége okán Sarkozy belügyminiszter lehet Raffarin utódja a miniszterelnöki székben, azonban a belügyminiszter rossz viszonya Chirackal, illetve államelnöki ambíciói kérdésessé teszik, hogy tényleg ő lesz-e Franciaország következő miniszterelnöke.