Mától füstmentesek az ír kocsmák

Vágólapra másolva!
Életbe lépett az a sokat vitatott törvény, amely Írország összes munkahelyén megtiltja a dohányzást. Európa legszigorúbb dohányzásellenes törvénye 3000 euró bírságot ró ki arra, akit illegális füstölésen kapnak. Bár az írek többsége elégedett a törvénnyel, sokan vannak olyanok is, akik szerint lehetetlen lesz betartatni azt, elsősorban a füstös atmoszférájukról ismert ír pubokban.
Vágólapra másolva!

Írországban életbe lépett az Európai Unió legszigorúbb dohányzásellenes törvénye. A hétfő nulla órától érvényes szabályozás szerint tilos a dohányzás a munkahelyeken. Bárki, akit tilos helyen érnek dohányzáson, 3000 euróra büntethető. A szigorú törvény elsősorban a kocsmákat érinti, amelyek, mivel a személyzet munkahelyének minősülnek, hétfőtől füstmentes övezetnek számítanak.

A dublini kocsmatulajdonosok egy része jó előre felkészült a szigorú rendeletre, és kocsmáik külső falán hamutartókat, valamint hősugárzókat helyeztek el, hogy a dohányos vendégek a legzordabb időben is kimehessenek rágyújtani. Észak-Írország kocsmatulajdonosai komoly bevételnövekedést várnak a szigorú szabályozástól. Úgy gondolják, hogy a dohányzó vendégek átjárnak majd a határon, csak hogy rágyújthassanak korsó sörük mellett - írja a BBC News.

Bertie Ahern ír miniszterelnök a törvény kapcsán elmondta: az elmúlt két hétben készített felmérések szerint a kocsmák közönségének háromnegyede nemdohányzókból állt. Ugyanakkor a dohányzók hatvan százaléka azt állítja, nem hagyja abba a pubok látogatását csak azért, mert odabent nem lehet dohányozni. "Az egészség és az életminőség fontos kérdés a munkahelyen" - védte meg a csaposok jogát a tiszta levegőhöz a miniszterelnök.

Sokan vannak azonban azok, akik kezdettől fogva ellenezték a törvényt, mondván, hogy azt úgy sem lehet betartani, ráadásul ellenkezik az ír pubok hagyományaival. Egyesek kijelentették, hogy tiltakozásul a szigorú törvény ellen direkt rágyújtanak majd a pubokban.

"Vannak olyan pubok, főleg vidéken, ahová az emberek 30, 40 vagy akár 50 éve járnak, mindig ugyanannál az asztalnál ülnek... Nagyon nehéz lesz a kocsmatulajdonosnak rávennie ezt a hűséges közönséget, hogy tartózkodjon a dohányzástól" - magyarázza a törvénnyel kapcsolatos kételyeit Con Dennehy, aki Cork városában üzemeltet kocsmát.